Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 06 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

16 Iunie 2019
Vizualizari: 767
Comentează add

Interviu cu scriitorul Mircea Cărtărescu

"Sfătuiesc pe toată lumea să scrie, scrisul nu poate face rău"

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

 

Corespondenta Radio România Actualităţi, Elena Postelnicu, l-a întâlnit la Roma pe unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori contemporani atât în ţară cât şi în străinătate, Mircea Cărtărescu.

Reporter: Sunt aici români care în ţară nu scriau, în schimb, dorul de ţară îi determină să scrie. Îi îndemnaţi să continue? 

Mircea Cărtărescu: "Eu sfătuiesc pe toată lumea să scrie, scrisul nu poate face rău, este un fel de a înţelege mai bine ce se întâmplă cu tine şi ce se întâmplă cu lumea înconjurătoare şi, alături de citit, mie mi se pare că este unul dintre cele mai bune feluri de a-ţi deschide orizontul, de a-ţi păstra o minte deschisă". 

Reporter: V-aţi gândit vreodată să plecaţi din ţară? 

Mircea Cărtărescu: "Ei, m-am gândit adeseori, însă acum, pe de o parte, nu mai este chiar aşa de important unde locuieşti, poţi locui oriunde în lume păstrând în acelaşi timp strânse legături cu ţara natală, iar, pe de altă parte, mie mi-a plăcut întotdeauna să trăiesc în România, din motive evidente, şi nu din acest motiv aş fi plecat, nu din motive economice sau din motive de alte feluri, ci doar dacă aş fi fost silit să plec, din motive politice.

Asta a fost marea mea îngrijorare în ultimii ani, că s-ar putea ca la un moment dat să fiu constrâns să plec dintr-o ţară cu conducerea căreia nu aş mai fi fost de acord în nici un fel. Deocamdată am rămas pe baricade, am luptat pentru o Românie aşa cum mi-o doresc şi mă bucur că am rămas în România". 

Reporter: La ce lucraţi în prezent? 

Mircea Cărtărescu: "Nu lucrez la nimic, pentru că tocmai am terminat o carte. Vara asta vreau să fiu liber de literatură, iar apoi, dacă se va putea, voi mai scrie cărţi de toate felurile". 

Reporter: Inspiraţia vine întotdeauna? 

Mircea Cărtărescu: "Dacă nu e inspiraţie, nu e nimic. Eu nu pot să scriu fără inspiraţie, deci nu pot decât să sper că sper că va fi bine din punctul ăsta de vedere". 

Reporter: Un gând pentru toţi ascultătorii de oriunde, de acasă dar şi de peste tot din lume?

Mircea Cărtărescu: "Întotdeauna, gândul meu pentru oamenii care au plecat din ţinuturile natale a fost să reziste, să persiste în eroismul lor, pentru că aceşti oameni care muncesc departe de ţinuturile natale mi se pun nişte eroi, şi să rămână aceiaşi oameni cu o bună educaţie, o buna tradiţie şi o bună cultură pe care le-au dobândit acasă". 


Etichete Mircea Cartaresculiteratura

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live