Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

16 Iunie 2016
Vizualizari: 3316
Comentează add

Reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe se întruneşte în Insula Creta - Grecia, în perioada 16-27 iunie 2016 în Marele Sinod al Ortodoxiei-un eveniment pregătit de peste 50 de ani.

Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se întruneşte în Creta Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se întruneşte în Creta - Conține audio

remus-radulescu

 

Ierarhii Ortodocşi (25 din fiecare Biserică Ortodoxă) care vor participa la Sfântul şi Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe  urmează să discute şi adopte o serie de documente privitoare la misiunea comună a Ortodoxiei astăzi. 

Documentele au fost elaborate în cadrul unor întruniri inter-ortodoxe în ultimii 50 de ani şi privesc relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe  între ele şi ale Ortodoxiei cu restul lumii creştine şi necreştine.

Documentele care vor fi discutate şi aprobate de Sinod au următoarele teme:

1. Misiunea Bisericii Ortodoxe in lumea de astăzi

2. Diaspora Ortodoxă

3. Autonomia bisericească şi modul ei de proclamare

4. Importanţa postuilui crestin şi respectarea lui azi

5. Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine

6. Taina căsătoriei şi impedimentele ei

Biserici Ortodoxe absente de la Sinod 

Deşi la ultimele întâlniri pregătitoare, capii Bisericilor Ortodoxe au căzut de acord că este nevoie de întrunirea Sinodului, acum, cu câteva zile înainte de eveniment, dintre cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, unele Patriarhii au anunţat că nu vor participa. 

Prima a fost Biserica Ortodoxă Bulgară, nemulţumită că pe agenda sinodului nu sunt şi teme considerate stringente, precum uniformizarea calendarului pentru întreaga Ortodoxie. 

De asemenea, Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare nu este de acord nici cu felul in care sunt aşezaţi in sinod capii ortodocşi (pe doua linii paralele şi nu în semicerc) şi nici cu amplasarea observatorilor non-ortodocşi in spatele patriarhilor. 

Apoi, Patriarhia Antiohiei  a invocat pentru neparticipare, conflictul cu Patriarhia Ierusalimului pe care o acuză că  i-a încălcat teritoriul canonic înfiinţând o episcopie în Qatar. 

În ultimele zile şi Patriarhiile Serbiei şi Georgiei au cerut amânarea Sinodului acuzând Patriarhia de Constantinopol că nu a ţinut seama de amendamentele proprii la documentele care vor fi discutate. 

Patriarhia ecumenică a răspuns acestor obiecţii că procedura Sinodului prevede  ca amendamentele să fie discutate în cursul  lucrărilor sinodale. 

Cu patru zile inainte de deschiderea Sfântului şi Marelui Sinod, si Patriarhia Moscovei şi-a anunţat neparticiparea, cerând amânarea convocării Sinodului. 

Biserica Rusă îşi motiveaza absenţa pe faptul că nu participă toate Bisericile Ortodoxe ceea ce nu asigură consensul în aprobarea documentelor la Sinod. Biserica Ortodoxă Rusă cere şi organiizarea pe viitor a Sinodului în aşa fel ca toţi episcopii ortodocşi din lume (aproximativ 700) sa poată participa la Sinod şi nu doar o parte din ei. aşa cum se întâmplă în Creta. 

La toate aceste anunţuri de neparticipare, Patriarhia Ecumenică nu a răspuns public, lăsând de înţeles că organizarea Sinodului continuă şi fără participarea unor Biserici Ortodoxe.

La sosirea sa în Creta, miercuri 15 iunie 2016, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a declarat că "decizia celor care nu vor participa la Sinod îi va împovăra pe ei înşişi." 

În acelaşi timp, a fost anunţat şi faptul că Patriarhia Serbiei va participa la Sinod, deşi iniţial optase pentru absenţă.

Biserica Ortodoxă Română participă la Sinodul din Creta

Biserica Ortodoxă Română s-a pronunţat pentru întrunirea Sinodului panortodox la data programată. Patriarhul Daniel a spus în faţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române întrunit marţea 7 iunie 2016 că este o îndatorire morală ca Bisericile să ia hotărâri împreună şi coresponsabil, astfel încât să fie exprimată unitatea Ortodoxiei. 

Patriarhul Daniel a subliniat şi faptul că izolarea nu este o atitudine bisericească. 

Cei 25 de ierarhi ortodocşi români în frunte cu Patriarhul Daniel al BOR ajung joi, 16 iunie, în Insula Creta pentru a participa la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Vineri 17 iunie, este programată o primă Sinaxă a Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe sub preşedinţia Patriarhului ecumenic Bartolomeu.

Audio: Biserica şi societatea 15 iunie 2016: Teologul Radu Preda şi jurnalistul Andrei Vlădăreanu despre semieşecul unui Sinod pregătit de peste 50 de ani.


Etichete sinodbisericaOrtodoxieepiscoppatriarhdialogCretaGrecia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live