Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

11 Ianuarie 2019
Vizualizari: 623
Comentează add

Nume româneşti stau acum în galeria ilustră a artiştilor şi creatorilor francezi: Eugen Ionescu, Constantin Brâncuşi, Emil Cioran, George Enescu, Mircea Eliade, Ion Cantacuzino.

Sezonul Franţa-România: Expoziţia Români care au îmbogăţit Franţa

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Daniela Coman

Legăturile dintre Franța și România au fost întotdeauna marcate de schimburi culturale intense.

Țară francofonă și francofilă, România a primit cu imensă deschidere și chiar pasiune, secole la rând, cultura franceză, care a fost nu de puţine ori un model pentru literaţii, artiştii sau arhitecţii noştri.

Nume româneşti stau acum în galeria ilustră a artiştilor şi creatorilor francezi: Eugen Ionescu, Constantin Brâncuşi, Emil Cioran, George Enescu, Mircea Eliade, Ion Cantacuzino, Henri Coandă, Sergiu Celibidache, Marta Bibescu, Anna de Noailles şi mulţi alţii.

Tot ei sunt protagoniştii expoziţiei „Români care au îmbogăţit Franţa”, deschisă joi seară, la Paris, în cadrul Sezonului Franţa – România – manifestare cu sute de evenimente, ce vor fi derulate până la jumătatea lunii iulie în cele două ţări.

Foto: Daniela Coman

Expoziţia a fost ideea jurnalistei Marcela Feraru, care a şi lucrat la realizarea proiectului, sprijinită de  Institutul Cultural Român de la Paris și de Ambasada României în Franța.

După cum declara realizatoarea, această expoziţie îi oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte mai multe lucruri despre aceşti giganţi ai culturii internaţionale.

Vernisajul expoziţiei a fost urmat de o dezbatere, la care au participat români ce trăiesc acum în Franţa, unde şi-au clădit cariere de succes.

Printre ei: dramaturgul și jurnalistul Matei Vişniec, medicul neurolog Mihaela Bustuchină, gimnasta Ecaterina Szabo, canotorul Vasile Tomoioagă, ambii campioni mondiali și olimpici, pianista de jazz Ramona Horvath, informaticianul Bogdan Degeratu.

 


Etichete Români care au îmbogăţit Franţaexpozitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live