Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

17 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1212
Comentează add

Autorităţile au dat asigurări că cei care nu au primit cardul de sănătate vor primi servicii medicale şi după 1 februarie.

Servicii medicale fără cardul de sănătate, și după 1 februarie

marilena-francu

Foto: Arhivă. 

Autorităţile anunţă că pacienţii asiguraţi vor primi în continuare servicii medicale, chiar dacă nu prezintă cardul de sănătate după 1 februarie, când devine obligatorie utilizarea acestuia.

Pentru o perioadă de două-trei luni, cele două sisteme vor funcţiona în paralel: card şi actualul sistem.

Distribuirea cardurilor, încă nefinalizată şi refuzul utilizării acestora de anumite persone sunt încă subiecte de dispută. 

Cardul de sănătate a stârnit discuţii aprinse la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii.

Aproape 90 de persoane s-au înscris să ia cuvântul, iar cele mai multe păreri exprimate au fost împotriva introducerii obligativităţii cardului şi au cerut alternative pentru cei care din diferite motive nu doresc să primească acest document. 

Preotul Mihai Andrei Aldea de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă, judeţul Neamţ: "Sunt peste un milion de oameni care refuză cardurile de sănătate din motive foarte diferite.

"Unii din motive de conştiinţă, pur şi simplu, unii din motive de conştiinţă religioasă, alţii pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor", a afirmat preotul.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat că din statisticile casei, numărul celor care refuză cardul este mult mai mic.

"Două trei mii. Ba mai mult decât atât, din cei care au returnat cardul, acum vin şi-l cer", a precizat Vasile Ciurchea.

În ceea ce priveşte distribuirea cardurilor returnate de Poşta Română CNAS este în continuare în dialog cu medicii de familie pentru preluarea acestei sarcini.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu: Refuzăm să le distribuim pentru că nu este responsabilitatea noastră.

Reporter: Aveţi o soluţie alternativă?

Sandra Alexiu: Soluţia altenativă este deja în derulare. Jumătate din casele de asigurări judeţene la ora asta respectă legea. Au anunţat deja prin presă şi medicii că au început distribuţia cardurilor care au venit la ele de la poştă.

Autorităţile au dat asigurări că cei care nu au primit cardul de sănătate vor primi servicii medicale şi după 1 februarie.


Etichete cardul de sănătateservicii medicalepaciențiasigurațiministerul Sănătății

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live