Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

7 Septembrie 2014
Vizualizari: 2450
Comentează add

În județul Hunedoara se desfăşoară astăzi "Serbările Naţionale - Ţebea 2014", închinate memoriei lui Avram Iancu.

"Serbările Naţionale - Ţebea 2014" în județul Hunedoara

ilie-pintea

Arhivă Comemorare Țebea. Foto: Agerpres Arhivă.

Ceremonialul militar și religios va avea loc la Complexul Istoric din localitatea Ţebea, comuna Baia de Criş, începând cu ora 11.00, la eveniment fiind așteptați reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului și ai Președinției.

Dintre liderii politici au confirmat participarea Elena Udrea de la Partidul Mișcarea Populară și Klaus Johannis, candidatul Alianței Creștin Liberale la președinția României.

În vederea bunei desfăşurări a manifestării, prefectura județului Hunedoara interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice în spațiul consacrat evenimentului.

În timpul ceremonialului public, organizatorii recomandă un comportament decent, scandările afectând caracterul comemorativ al manifestării. 

De asemenea, traficul rutier se va închide pe DN 76 la intrarea în Țebea în intervalele orare 11:00-11:15 şi 14:00-14:30, pentru a permite formarea gărzii de onoare, Situația din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare, iar pe perioada restricţiei de circulaţie se va asigura doar deplasarea autovehiculelor destinate intervenţiilor de urgenţă. 

Serbările Naţionale de la Ţebea se vor încheia cu un spectacol folcloric ce va avea loc pe o scenă amenajată în aer liber, pe Platoul Moților, la care sunt invitați interpreți de renume ai muzicii populare. Anul trecut, peste 5000 de persoane au luat parte la acest eveniment.

De profesie avocat, Avram Iancu făcea parte la Revoluţia de la 1848 dintre fruntaşii intelectualităţii transilvănene care lupta pentru emancipare socială şi naţională.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.


Etichete rraonlineȘtiri VestSerbari nationaleTebeaAvram IancuHunedoaraceremonialBaia de Criș

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live