Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

27 Octombrie 2017
Vizualizari: 882
Comentează add

Decizia senatului de la Madrid a fost luată imediat după ce parlamentul catalan a votat pentru independenţa provinciei faţă de Spania

Senatul spaniol a decis suspendarea autonomiei Cataloniei

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Mariano Rajoy, premierul Spaniei foto: arhivă

Parlamentul catalan a votat astăzi independenţa faţă de Spania. La scurt timp, Senatul spaniol a votat activarea articolului 155 din Constituţie, ce prevede suspendarea autonomiei Cataloniei şi preluarea controlului direct al regiunii de către autorităţile centrale de la Madrid.

Corespondenta Radio România în Spania, Annamaria Damian, transmite că Parlamentul catalan a votat declararea independenţei şi constituirea Republicii Catalane cu 72 de voturi pentru fără votul opoziţiei unioniste.

După votul secret, la care nu au participat parlamentarii partidelor Popular, Socialist şi Ciudadanos unioniste, în semn de protest faţă de iniţiativa secesionistă, cei prezenţi în sala de plen a legislativului catalan au cântat Els Segadors, (Secerătorii), considerat imnul secesionist, ce aduce în memorie răscoala catalanilor împotriva regelui Felipe al IV-lea la 1640.

În stradă, vestea a fost primită cu entuziasm de sute de catalani care au aşteptat rezultatul votului.

Imediat după votul din Parlamentul catalan, la Madrid, senatorii au decis cu majoritate de voturi aplicarea articolului 155 din Constituţie, care permite Guvernului să intervină în Catalonia, destituind executivul regional şi asumându-şi toate competenţele privind administraţia regională.

Măsurile vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Buletinul Oficial. Premierul Mariano Rajoy a anunţat deja convocarea cabinetului său pentru a adopta primele măsuri de administrare directă a Cataloniei. Printre acestea se numără destituirea executivului catalan condus de Carles Puigdemont şi asumarea supravegherii directe a forţelor de poliţie catalane.


Etichete SpaniaCataloniadeclaraţia de independenţăsuspendarea autonomiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live