Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (continuare) Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Stelian Radu-Cacuci, Oradea

9 Februarie 2011
Vizualizari: 2809
Comentează add

UPDATE: 15 poliţişti de frontieră şi vameşi de la punctul de trecere al frontierei Naidăş au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Şeful Vămilor, pus sub învinuire de DNA

stelian-radu-cacuci-oradea

Punct de trecere a frontierei din România. Foto: Arhivă Agerpres.

15 poliţişti de frontieră şi vameşi de la punctul de trecere al frontierei Naidăş au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti judecă propunerile de arestare preventivă înaintate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul celorlalţi poliţişti de frontieră şi lucrători vamali de la punctele de frontieră din vestul ţării.

Până în prezent au fost reţinuţi 60 de poliţişti de frontieră şi vameşi.

Toate persoanele implicate în acest caz de corupţie sunt acuzate de procurori de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost citat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea şi pus sub învinuire de procurorii DNA pentru luare de mită în dosarul Halmeu.

Unul dintre avocaţii săi a declarat că şeful vămilor nu are niciun fel de implicare în evenimentul de la vama Halmeu, refuzând să nominalizeze învinuirile aduse clientului său.

În dosarul Halmeu, săptămâna trecută, trei persoane au primit mandate de arestare, după ce au fost reţinute de procurorii DNA Satu Mare.

Potrivit procurorilor, în septembrie 2009, unul dintre inculpaţi a pretins şi a primit de la o angajată a biroului vamal Halmeu 130.000 de euro pentru ca, în baza influenţei pe care ar avea-o asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, să o delege în funcţia de şef de birou vamal Halmeu.

După încetarea delegării, în 2010, acelaşi inculpat a pretins 300.000 de euro pentru renumirea în funcţie.

În acelaşi dosar sunt anchetate şi alte persoane, iar la desfăşurarea cercetărilor participă şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au început discutarea propunerilor de arestare preventivă prezentate de procurori pentru persoanele reţinute în cazul de corupţie de la punctele de control vamale Stamora Moraviţa şi Naidăş.

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 45 de inculpaţi  pe o perioadă de 24 de ore, Curtea de Apel Bucureşti urmând să de decidă asupra propunerii de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Cei 45 de reţinuţi sunt poliţişti şi vameşi, între care şeful punctului vamal Naidăş şi şeful postului de poliţie Moraviţa.

Alţi cinci suspecţi au fost lăsaţi să plece de la DNA, dar au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Toate aceste persoane sunt acuzate de luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat.


Etichete vamămitătrafic de influenţăDNA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live