Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

23 Mai 2013
Vizualizari: 1250
Comentează add

Directorul general FMI, Christine Lagarde, riscă să fie inculpată pentru o presupusă deturnare de fonduri publice din 2007, când era ministru al economiei în Franţa.

Şeful FMI, audiat în Franţa

tudor-tepeneag-paris

Directorul general al FMI, Christine Lagarde. Foto: Reuters.

Şeful FMI, Christine Lagarde, care a fost ministru al economiei in timpul mandatului prezidential al lui Nicolas Sarkozy, este audiată de Curtea de justitie a Republicii franceze.

In 2007, Christine Lagarde a optat pentru un arbitraj in favoarea omului de afaceri Bernard Tapie, care a primit 400 de milioane de euros ca despagubiri in aşa-numita "afacere Adidas".

Ea risca sa fie inculpata pentru complicitate de fals si deturnare de fonduri publice.

Christine Lagarde, al carui domiciliu parizian a fost perchizitionat in urma cu doua luni, este acuzata ca a prejudiciat statul, alegand sa faca apel la un tribunal arbitral in afacerea Bernard Tapie.

Potrivit procurorului general, doi dintre judecatorii arbitri îi erau de altfel favorabili omului de afaceri.

Acesta a obtinut o suma imensa, 400 de milioane de euro, iar Christine Lagarde nu a facut recurs dupa aceasta decizie.

Fostul ministru al economiei a luat hotararea ca urmare a presiunilor facute de fostul presedinte francez, Nicolas Sarkozy - este doar un zvon, dar el circula cu insistenta in presa franceza.

In orice caz, membrii opozitiei de dreapta raman prudenti.

"Arbitrajul ne-a surprins, este clar. Constat insa ca punerea in cauza a acestui arbitraj este tardiva. Socialistii ar fi putut sa o faca mai devreme", spune deputatul UMP Jacques Myard.

Si membrii majoritatii la randul lor cred ca anumite lucruri ar putea determina statul sa repuna arbitrajul in discutie.

"Nu vreau sa reactionez ca si cum lucrurile ar fi clar stabilite, din moment ce nu este asa",  consideră seful grupului socialist in parlament, Bruno Le Roux.

Actualul ministru francez al economieie Pierre Moscovici a reafirmat increderea guvernului de la paris in Christine Lagarde.

Eventuala ei inculpare ar fi o grea lovitura pentru imaginea Frantei, mai ales dupa scandalul sexual si procesul fostului director francez al FMI, Dominique Strauss Khan.


Etichete Şeful FMIChristine LagardeaudieriarbitrajFranţaNicolas Sarkozy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live