Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

11 Iunie 2021
Vizualizari: 364
Comentează add

Vizita are loc pe fundalul intensificării în Bulgaria a protestelor anticorupţie, reaprinse cu o săptămână în urmă de cele mai ample sancţiuni americane în cadrul Legii Magniţki.

Şefa Parchetului European a început o vizită de două zile la Sofia

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 Laura Codruța Kovesi. Foto: Arhiva/ Agerpres.

Intrebarea 1

Sigur
Nu
Sigur

Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, a început o vizită de două zile la Sofia. Vizita are loc pe fundalul intensificării în Bulgaria a protestelor anticorupţie, reaprinse cu o săptămână în urmă de cele mai ample sancţiuni americane în cadrul Legii Magniţki împotriva unor oligarhi şi înalţi funcţionari de stat bulgari. 

Prima întâlnire a doamnei Kövesi a fost cu ministrul interimar al justiţiei, profesorul Ianaki Stoilov. La intrarea în clădire ministurlui, ea a fost salutată de un grup de protestatari, care cer demisia procurorului general Ivan Gheşev şi cea a membrilor Consiliului Suprem de Justiţie.
 
Şeful Procuraturii este acuzat că a neglijat semnalele de corupţie la nivel înalt, menţionate printre motivele sancţiunilor americane, dar în schimb a orchestrat dosare împotriva unor opozanţi ai ex-premierului Borisov. Procuratura a calificat protestele care împiedică accesul procurorului şef Gheşev în cabinetul său din Palatul Justiţiei drept 'acţiuni politice'.
 
În cadrul întâlnirii Laurei Kövesi cu ministrul interimar a fost abordată problema completării celor zece locuri de procurori delegaţi din Bulgaria. Parchetul European a respins şase din cei zece candidaţi desemnaţi de către Consiliul Suprem de Justiţie, care, între timp a renunţat să reia procedura fără a-şi motiva decizia.
 
Ministrul Stoilov a declarat că aşteaptă o nouă listă cu candidaţi, ce corespund criteriilor. Săptămâna viitoare el va organiza dezbateri pe marginea reformelor, în cadrul aşa-zisei 'hărţi judiciare', menită să garanteze drepturile cetăţenilor. Mai târziu, a avut loc întâlnirea Laurei Kövesi cu procurorul şef Ivan Gheşev.
 
Preşedinta ultimei comisii parlamentare anticorupţie, fost Avocat al Poporului, Maia Manolova, a declarat că prima într-o ţară membră a Uniunii, vizita şefei Parchetului European, reprezintă un semnal pentru o îngrijorarea Bruxellesului de nivelul corupţiei la nivel înalt în Bulgaria. Doamna Kövesi se va intâlni vineri, 11 iunie, cu  Rumen Radev cu membrii Colegiului Procurorilor, în cadrul Consiliului Suprem de Justiţie, va vizita sediul sofiot al procurorilor delegaţi şi va răspunde întrebărilor presei.

Etichete Laura Codruţa KövesiBulgariaSofiacorupțieMagnițki

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live