Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 06 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

9 Decembrie 2014
Vizualizari: 798
Comentează add

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, încearcă să obţină un sprijin total din partea Turciei, în lupta cu gruparea jihadistă Statul Islamic.

Şefa diplomaţiei europene, vizită în Turcia Şefa diplomaţiei europene, vizită în Turcia - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Vizita de două zile a Federicăi Mogherini în Turica are în agenda mai multe teme vitale in situaţia internaţională actuală.

În primul rând, şefa diplomaţiei europene încearcă să convingă autorităţile de la Ankara să intervină şi să oprească fluxul de militanţi islamişti care-I tranzitează teritoriul şi se alătură apoi grupării Statul Islamic, activă în nordul Irakului şi în Siria.

"Trebuie să lucrăm alături de parteneri, în special alături de Turcia", a declarat lunii, după primele discuţii cu premierul Davutoglu, şefa diplomaţiei europene.

Audio: Şefa diplomaţiei europene, vizită în Turcia.

Recent, Federica Mogherini insista, într-un interviu pentru BBC, că este necesar un efort comun pentru combaterea crizei din Orientul Mijlociu: "Criza din Siria nu poate fi rezolvată numai de la Bruxelles. Fireşte, Uniunea Europeană trebuie să joace un rol, însă principala responsabilitate pe care o avem este să implicăm cât mai mulţi actori internaţionali, pentru a depăşi toate obstacolele. Cred că Naţiunile Unite sunt extrem de importante în acest context", a declarat șefa diplomației europene.

Federica Mogherini şi responsabilii europeni care o însoţesc ar urma aşadar să încerce să convingă Turcia să ajute la identificarea luptătorilor străini care se alătură Statului Islamic, să ofere informaţii statelor membre ale Uniunii, să semnaleze orice potenţial pericol venit pe calea aerului sau să contribuie la eforturile de tăiere a surselor de finanţare a terorismului, a declarat o sursă apropiată discuţiilor agenţiei Reuters.

Oficial, se ştie că mii de europeni au plecat să lupte în Siria. Turcia cere la rândul ei ca statele occidentale să facă mai mult pentru a reprima pornirile jihadiste de pe teritoriul lor.

Vizita delegaţiei europene condusă de Federica Mogherini este prima de la alegerea fostului premier Recep Tayip Erdogan în funcţia de preşedinte al Turciei.

Nu în ultimul rând, speculează presa internaţională, cele două părţi vor discuta şi pe fundalul relaţiilor dificile dintre Uniune şi Rusia.

Turcia negociază de aproape zece ani aderarea la Uniune: la acest moment însă nu dă niciun semn că ar susţine sancţiunile eruopene la adresa Moscovei, pentru implicarea în conflictul ucrainean.


Etichete Euranet PlusCEUniunea EuropeanăFederica Mogherinistatul islamicjihadistiTurciaAnkaradiplomatieBruxellesONUIrakSiriaRusiaRecep Tayip ErdoganUcrainasanctiuni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live