Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Investițiile în cercetare şi dezvoltare, "insuficiente"

Comisia Europeană atrage atenţia că ritmul în care ţările membre investesc în cercetare şi dezvoltare este insuficient pentru a ţine pasul cu marii competitori globali.

Investițiile în cercetare şi dezvoltare, "insuficiente"
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 05 Decembrie 2014, 13:00

Comisia admite, din capul locului, că actualul climat economic este nefavorabil.

Chiar şi aşa însă, executivul comunitar insistă pe importanţa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, mai ales că Europa dispune de resurse umane calificate.

Datele publicate joi, parte a Tabloului de bord privind investițiile realizate de sectorul industrial în cercetare și dezvoltare, arată o creştere, anul trecut, de 2,6%, cu mult sub cea din 2012, care a depăşit şase procente.

Audio: Investițiile în cercetare şi dezvoltare, "insuficiente".

Mai mult, puse faţă în faţă cu tendiţele globale, investiţiile făcute în domeniu de către statele membre par să avanseze lent: media mondială în 2013 a fost de 4,9 %.

Societăţile cu sediul în Statele Unite şi Japonia au crescut investiţiile cu 5, respectiv 5,5%.

Concret, sectorul industrial din Uniune a investit anul trecut în cercetare şi dezvoltare în jur de 160 de miliarde de euro.

Cel mai important sector care a acordat atenţie acestor investiţii este sectorul auto, care a alocat cercetării şi dezvoltării în jur de 40 de miliarde de euro.

Alte sectoare economice, considerate de înaltă tehnologie şi care, firesc, ar fi trebuit să facă alocări importante, au bătut însă pasul pe loc, reiese din analiza Comisiei Europene.

O altă problemă a Uniunii este generată de discrepanţele din interiorul graniţelor comunitare: 97% din totalul investiţiilor au fost făcute de societăţi cu sediul în 10 ţări.

Numai Germania, Franţa şi Marea Britanie însumează peste două treimi din total!

Nu este pentru prima data când Comisia aduce în discuţie, sub diferite forme, importanţa cercetării şi inovării: acestea sunt repere ale Strategiei Europa 2020.

Potrivit calculelor executivului comunitar, dacă statele membre vor investi 3% din produsul intern brut în cercetare şi dezvoltare, în următorii cinci ani, atunci s-ar putea crea în jur de 3,7 milioane de locuri de muncă, iar PIB-ul european ar creşte anual cu 800 de miliarde de euro.