Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

23 Martie 2021
Vizualizari: 200
Comentează add

Într-un moment crucial pentru procesul de pace din Afganistan, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a făcut o vizită surpriză la Kabul, unde s-a întâlnit cu președintele afgan.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vizită surpriză la Kabul

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Secretarul american al Apărării LLoyd Austin. Foto: Arhivă/ Agerpres

Într-un moment crucial pentru procesul de pace din Afganistan, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a făcut o vizită surpriză la Kabul, unde s-a întâlnit cu președintele afgan, Ashraf Ghani. 

Lloyd Austin: Am vrut să îl ascult şi să îi înțeleg îngrijorările, să văd întreaga situaţie prin ochii lui. În termenii stabilirii unei date pentru retragere, acesta este domeniul şefului meu. Preşedintele Biden va decide la un moment dat cum va continua procesul. 

Potrivit unui acord încheiat de fosta Administraţie Trump cu talibanii în 2020, trupele americane ar trebui să se retragă din Afganistan până la 1 mai. Preşedintele Biden a spus săptămâna trecută că va fi dificil pentru Statele Unite să se retragă până la 1 mai, dar a adăugat că, în cazul în care termenul limită ar fi extins, el nu ar fi extins pentru mult timp.

Palatul Prezidenţial afgan a arătat într-o declaraţie că Austin şi Ghani au discutat despre procesul de pace şi creşterea violenţelor. Talibanii şi guvernul afgan s-au acuzat reciproc, acuzând în acelaşi timp Grupul Stat Islamic pentru un val de bombe şi asasinate. Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, nu a dorit să evalueze public dacă talibanii şi-au respectat angajamentele asumate în Acordul de la Doha.

Lloyd Austin: Continuăm procesul de revizuire în legătură cu respectarea sau nerespectarea obligaţiilor asumate în acord. Este evident că nivelul violenţelor rămâne ridicat în Afganistan. Dorim să vedem o reducere a violeneţelor. Dacă nivelul violenţelor se reduce cred că putem stabili un set de condiţii pentru o diplomaţie eficientă. Obiectivul este o încetare responsabilă a conflictului. 

Timp de ani de zile oficialii americani au spus că nu există o soluție militară la problemele care afectează Afganistanul. Aproximativ 3.500 de militari americani sunt staționaţi acum în Afganistan, cu 1.000 mai mulți decât dezvăluiseră anterior oficialii guvernamentali. Vizita la Kabul a secretarului Apărării a fost făcută publică la două ore după ce Lloyd Austin a părăsit Afganistanul, dar reporterii locali au început să vorbească despre ea după ce secretarul Apărării s-a întâlni cu președintele afgan.

S-a încercat ca vizita să fie secretizată, întrucât ea a avut loc chiar în ziua Noului An Persan, Nowruz, dată la care Grupul Stat Islamic a declarat că va comite atacuri. Cu termenul limită pentru retragerea trupelor apropiindu-se, presiunile asupra președintelui Biden de a nu retrage trupele cresc pe multiple fronturi. Senatorul democrat Robert Menendez, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, i-a cerut președintelui Biden să reconsidere prevederea din acord, iar emisarul Statelor Unite pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a propus un summit al păcii, similar Conferinței de la Bonn din 2001, o mișcare care ar anula practic acordul existent.

A prelungi cel mai lung război al Americii pare însă un plan periculos politic, pentru că ar însemna nu numai extinderea unui război extenuant, în al treilea deceniu al său, dar și miliarde de dolari cheltuite pentru operațiuni militare într-un moment de acute cereri interne de finanțare.

Războiul a costat în mod direct mai mult de o mie de miliarde de dolari, iar costurile sale mai generale dublează cel puțin cifra, depășind costurile planului de salvare a Americii al președintelui Biden, care este amplu considerat unul din cele mai masive și îndrăznețe programe antisărăcie de la Legea Marii Societăți din anii 1960 încoace.

Potrivit unui sondaj de la începutul anului, două treimi din familiile militare americane sprijină retragerea completă a trupelor din Afganistan, dar, potrivit unei cercetări a publicației Foreign Affairs, unul din cele mai ispititoare aspectele ale opiniei publice despre războiul din Afganistan este apatia publică.


Etichete (ii)vizitaaustinkabul

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live