Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Dumitrescu

14 Aprilie 2017
Vizualizari: 1119
Comentează add

Fostul deputat a fost localizat şi reţinut de poliţişti la Belgrad pe stradă şi nu s-a opus arestării

Sebastian Ghiţă rămâne în arest preventiv 2 luni

mihaela-dumitrescu

Sebastian Ghita. Foto: IGPR

Up date: Fostul deputat Sebastian Ghiţă, reţinut ieri de poliţiştii sârbi, va rămâne în arest preventiv două luni în vederea procedurilor pentru eventuala extradare în România - a decis aseară Înalta Curte din Belgrad, transmite agenţia de presă sârbă de stat Tanjug.

Procedurile de extrădare se vor derula prin Ministerul Justiţiei, în conformitate cu legislaţia Serbiei. Sebastian Ghiţă era căutat cu mandat de arestare în două dosare penale, după ce a dispărut în urmă cu aproape patru luni de sub supravegherea poliţiştilor. 

Autorităţile române urmează să înceapă procedura de extrădare a fostului deputat Sebastian Ghiţă,. Omul de afaceri a fost prins pe stradă şi nu s-a opus arestării.

El avea asupra lui acte de identitate false şi era însoţit de fratele său. Extrădarea unei persoane din Serbia se poate face în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată în 1957 la Paris. 

Ministerul Justiţiei are atribuţia de a cere extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării în vederea extrădării acelei persoane pe teritoriul statului solicitat.

Înainte de a începe demersurile legale în materie de extrădare, Ministerul Justiţiei trebuie să primească un document, cunoscut sub denmirea de încheierea definitivă a instanţei de judecată, însoţită de actele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil.

Potrivit precizărilor făcute de Ministerul Justiţiei, încheierea motivată, care stabileşte dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea, este elaborată de instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă.

Procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiţiei durează aproximativ 40 de zile în România, dar, pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat, în cazul lui Sebastian Ghiţă fiind vorba de Serbia.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.


Etichete Sebastian Ghiţăprocedurile de extrădareSerbiaBelgrad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live