Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

11 Mai 2013
Vizualizari: 2613
Comentează add

Concertul oferit de Radio România în onoarea Casei Regale a marcat o adevărată premieră, fiind primul Concert Regal găzduit de Radio România, după 1947.

Seară Regală la Radio România Seară Regală la Radio România - Conține galerie foto

radio-romania

Concert Regal la Sala Radio. Foto: Nicu Popescu

Într-o atmosferă de sărbătoare, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae, a Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a fostului Preşedinte al României, Emil Constantinescu, a numeroşi ambasadori şi personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, precum şi a unui numeros public, care a făcut ca sala de concerte a Radio România să devină neîncăpătoare, au răsunat acordurile „Imnului Regal” care au deschis această adevărată sărbătoare muzicală la cel mai înalt nivel artistic. Concertul oferit de Radio România în onoarea Casei Regale a marcat o adevărată premieră, fiind primul Concert Regal găzduit de Radio România, după 1947. 

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, avându-i ca solişti pe violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson, a continuat programul cu „Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră”, ultima lucrare pentru orchestră concepută de Brahms, cei trei muzicieni de talie mondială bucurându-se de nu mai puţin de şase ieşiri la public.

Lansarea albumului „At your service at all times...”, ediţia în limba engleză

În pauza concertului, în foaier, un al doilea moment a completat evenimentul găzduit de Radio România: lansarea albumului „At your service at all times...”, ediţia în limba engleză, carte şi două CD-uri, în excelenta traducere oferită de Alistair Blyth.

Video: Lansarea albumului „At your service at all times...”

Această ediţie în limba engleză este continuarea firească a eforturilor de restituire către marele public a tezaurului de documente sonore din arhiva Radio România şi devine astfel, graţie Editurii „Casa Radio”, un excelent ambasador al românilor şi al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru toţi cei aflaţi dincolo de graniţele României.

Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, domnul Ovidiu Miculescu, sublinia în intervenţia sa prilejuită de lansarea acestui album:

"Societatea Română de Radiodifuziune s-a născut la 1 noiembrie 1928, iar actul de naştere a fost semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand. Radio România şi-a început drumul său cu binecuvântarea Casei Regale.

"Radioul Public românesc este parte integrantă a societăţii civile de 85 de ani. Radio România a fost alături de Casa Regală, de Regele Mihai I al României în tot acest timp. La Radio România s-a transmis Proclamaţia către ţară din 23 august 1944.

"Şi tot la Radio România au fost nenumărate momente în care Casa Regală şi Majestatea Sa Regele Mihai au fost o prezenţă frecventă pe undele şi în publicaţiile pe care radioul le edita.

"Acest volum este mai mult decât un document istoric, este un gest de respect şi onoare pentru Majestatea Sa, pe care Radioul Public l-a făcut din tot sufletul.

"Este un gest firesc! Radio România rămâne alături de Casa Regală. Radio România a fost, este şi va fi o instituţie solidă, credibilă, serioasă, în slujba cetăţeanului şi a publicului românesc", a subliniat Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, domnul Ovidiu Miculescu.

La rândul său, Alteţa Sa Regală Principele Radu a declarat celor prezenţi la lansare:

"Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi cu mine suntem încântaţi că în această seară am putut să fim prezenţi aici, la acest Concert Regal, poate primul după 1947 până în prezent. 

"Cei trei mari artişti ai muzicii mondiale - Christian Badea, Mihaela Martin şi Frans Helmerson - alături de Orchestra Naţională Radio arată că Radioul şi Coroana Regală au stat împreună de-a lungul timpului alături de câteva valori, iar una dintre acestea este calitatea.

"Radio România şi Casa Regală au fost alături, în cei 85 de ani, în multe momente.

"Unul dintre ele este concertul şi lansarea din această seară.

"Dar va urma foarte curând un alt moment: transmiterea, din partea Majestăţii Sale Regele Mihai, a decoraţiei „Nihil Sine Deo” pentru Radio România şi un dineu la Palatul Elisabeta.

"Dar seara aceasta mai înseamnă ceva: dintre multele instituţii culturale ale României, Radio România se detaşează cu un profil care trece de graniţa culturală.

"Radio România a consolidat statul român; Radio România a servit securitatea naţională. Proclamaţia de la 23 august este un exemplu.

"Dar Radio România a slujit independenţa, siguranţa şi statul român în toţi cei 85 de ani de existenţă ai săi.

"Casa Regală a fost mai aproape de Radio România decât de alte instituţii ale presei româneşti.

"Au fost momente când destinul ţării a depins de un mesaj şi acel mesaj a fost transmis pe undele radio. Acest lucru nu poate fi uitat de Casa Regală.

"Număr clipele până când dumneavoastră veţi fi musafiri, iar noi gazdele. Pe mâine seară!" - a încheiat Alteţa Sa Regală Principele Radu, amintind de ceremonia care va avea loc duminică, 12 mai 2013, la Palatul Elisabeta, ceremonie în cadrul căreia Societăţii Române de Radiodifuziune îi va fi acordată decoraţia regală „Nihil Sine Deo”.


Etichete Ziua RegalităţiiConcert RegalOrchestra Naţională RadioAlteţele Regale Principesa Margareta şi Principele RaduSala RadioRegele MihaiNihil Sine DeodecoraţiePalatul ElisabetaSRROvidiu MiculescuRadio România

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live