Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Concert Regal la Sala Radio

Cu ocazia evenimentului, a avut loc şi lansarea unui album special dedicat Majestăţii Sale Regelui Mihai: At your service at all times... (În slujba voastră în toate timpurile...)

Concert Regal la Sala Radio. Foto: Nicu Popescu

Articol de Petruţ Hîrţescu, 11 Mai 2013, 19:04

Orchestra Naţională Radio a prezentat, la Sala Radio, un CONCERT REGAL, în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare, Principele Radu şi Principele Nicolae.

În deschiderea concertului a fost intonat Imnul Regal.

Momentul a fost transmis în direct de Radio România Actualităţi.

Trei mari muzicieni de talie internaţională, care au străbătut meridianele lumii evoluând în cele mai importante săli de concert au fost prezenţi la Sala Radio pentru acest eveniment: dirijorul român Christian Badea, violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson.

Audio: Imnul Regal, intonat de Orchestra Naţională Radio

Cu ocazia evenimentului, în pauza concertului a avut loc şi lansarea unui album (carte şi 2 CD-uri) special dedicat Majestăţii Sale Regelui Mihai: At your service at all times... (În slujba voastră în toate timpurile...), o colecţie a mesajelor radio şi interviurilor acordate în perioada 1989-2011, moment care a fost transmis în direct de Radio România Actualităţi.

Lansarea albumului "At your service at all times... (În slujba voastră în toate timpurile...)". De la stânga la dreapta: Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune Ovidiu Miculescu, Alteţele Lor Regale Principele Radu, Principesa Moştenitoare, Principele Nicolae. Foto: Nicu Popescu

Este vorba despre cea de-a doua ediţie a albumului, revăzută, adaugită şi tradusă în limba engleză (prima ediţie fiind concepută în limba română).

Albumul poartă semnătura editurii Casa Radio, iar interviurile înregistrate au fost realizate de Mariana Conovici şi Denise Theodoru, traducerea fiind semnată de Alistair Blyth.

Principele Radu a spus că "Radioul a avut o puternica vocatie geopolitica. Aceasta institutie a consolidat Romania statala. Radioul a servit unitatea si independenţa naţională, statul român in aceşti 85 de ani şi nu întâmplător Casa Regală a fost aproape de Radio mai mult decât de alte instituţii româneşti. Motivul este acela că ambele instituţii servesc statalitatea într-un mod direct şi fără prea multe metafore", potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Angela Cerveni.

Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a evidenţiat că "SRR s-a născut la 1 noiembrie 1928 , iar actul de naştere a fost semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand. Deci Radio România a început binecuvântat de Casa Regală a României".

Preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune a vorbit şi despre importanţa albumului lansat astăzi.

"Au fost multe momente in care Casa Regală, Majestatea Sa a fost prezent pe undele Radio România, in publicaţiile pe care Radio România le edita la acea vreme. Acest album este un document istoric, este un gest de respect şi de onoare pentru Casa Regală, pentru Majestatea Sa Regele Mihai. Este un document pe care Radio România l-a lucrat din tot sufletul şi cred că apariţia acestui album în limba engleză nu înseamnă doar un document istoric ci înseamnă un lucru firesc."

La lansare a fost prezentă Denis Theodoru, coautoare a albumului, care a mărturisit că ediţia a doua a albumului, revizuită şi tradusă în limba engleză de Alistair Ian Blyth "cuprinde mesaje de patriotism, de suflet care arată aşa cum suntem noi românii : nişte oameni adevaraţi, nişte patrioţi adevăraţi care înfruntă vremurile."

Radio România primeşte decoraţia Regală Nihil Sine Deo

Duminică, 12 mai, va avea loc un alt eveniment important pentru Radio România: Casa
Regală va acorda instituţiei ordinul Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu).

Ceremonia de decernare a decoraţiei "Nihil Sine Deo" postului public de radio cu ocazia aniversării a 85 ani de la înfiinţare se va desfăşura de la ora 19.00, la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

Distincţia îi va fi înmânată preşedintelui-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta.

Decoraţia regală "Nihil Sine Deo" - Nimic fără Dumnezeu, instituită în anul 2009, se acordă prin decizia Şefului Familiei Regale a României pentru performanţe şi contribuţii marcante în domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic sau militar.

La aniversarea sa, Radio România va primi înalta distincţie, al cărei nume exprimă chiar deviza familiei regale a României, pentru serviciile aduse publicului românesc aflat în lumea întreagă.

Ceremonia de decorare a Societăţii Române de Radiodifuziune face parte din programul evenimentelor publice organizate cu ocazia zilei de 10 mai - Ziua Regalităţii.

10 mai, Ziua Regalităţii

Principele Radu al României a declarat în exclusivitate la Radio România Actualităţi că 10 Mai a fost din 1866 încoace "un reper al românilor" inclusiv în perioada în care sărbătorirea ei a fost interzisă.

"Foarte multă vreme s-a dus această polemică dacă ziua de 10 Mai, fiind Ziua Regalităţii, este bine de serbat sau nu şi foarte multă lume, inclusiv oameni de specialitate, a uitat un detaliu esenţial, că aceasta nu este doar Ziua Monarhiei, ci este Ziua Independenţei Naţionale şi a suveranităţii naţionale şi că, ne place sau nu, România modernă s-a născut în acea zi", a spus Principele Radu al României în exclusivitate la Radio România Actualităţi.

Audio: Principele Radu al României într-un interviu pentru Radio România Actualităţi. Realizator: Denise Theodoru.

La Bucureşti, Academia Română a marcat vineri Ziua Regelui printr-o conferinţă susţinută de istoricul Dan Berindei despre rolul monarhiei în modernizarea României.

De vineri, în clubul academicienilor, faţă în faţă cu portretul Regelui Carol I, se află noul portret al Regelui Ferdinand, operă a pictorului Valentin Tănase, dezvelit în prezenţa Principelui Nicolae.

Academia Română a lansat tot vineri un volum inedit despre destinele celor două instituţii, forul academic şi monarhia intersectate în momente esenţiale ale istoriei, după cum spune vicepreşedintele Academiei, istoricul Dan Berindei.

"Întreaga istorie a Academiei Române a fost legată de cei patru regi pe care România i-a avut, o prezenţă a lor ca membri de onoare, ca preşedinţi de onoare, prin participările lor la şedinţe ale Academiei şi chiar contribuţii, începând cu Carol I şi Elisabeta.

"Se cunosc şi contribuţiile Regelui Ferdinand, care ţinea foarte mult ca el să fie cel care să exprime gândurile şi care, într-adevăr, ajunsese la o măiestrie a limbii române care îl făcea un stilist desăvârşit. Regii au trebuit să slujească ţara în momentele cele mai importante şi Academia Română, la rândul ei, fără a face politică, a fost sensibilă la orice mare schimbare care avea loc în beneficiul naţiunii", a spus istoricul Dan Berindei.

Manifestări dedicate Zilei Regalităţii

Manifestările dedicate Zilei Regalităţii au început vineri dimineaţă, la Bucureşti, cu "Maratonul Regal", apoi reprezentanţii familiei regale au depus flori la statuia Regelui Carol Întâi din Piaţa Palatului Regal, şi se vor încheia diseară cu tradiţionala recepţie de la Palatul Elisabeta.

Din păcate, Regele Mihai şi Regina Ana nu se află în ţară, din cauza unor probleme de sănătate ale reginei.

Evenimentele organizate săptămâna aceasta la Bucureşti şi la Sinaia se bucură se prezenţa principesei moştenitoare Margareta, a principelui Nicolae şi a principelui Radu.

10 Mai - Ziua Regelui era, până la venirea comuniştilor la putere, ziua naţională a României.

Sărbătoarea se mai numea şi ziua triplei coroane, deoarece era legată de trei evenimente cruciale din istoria modernă a ţării: pe 10 mai 1866, Carol Întâi soseşte la Bucureşti şi depune jurământul în faţa Parlamentului, unsprezece ani mai târziu, pe 10 mai 1877, Carol Întâi proclama Independenţa absolută a României, şi pe 10 mai 1881, tot Carol Întâi este încoronat ca primul Rege al României.

Evenimente prestigioase cu ocazia Zilei Regalităţii
România 10 Mai 2013, 16:52

Evenimente prestigioase cu ocazia Zilei Regalităţii

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio va prezenta un concert regal, în prezenţa Alteţelor Regale...

Evenimente prestigioase cu ocazia Zilei Regalităţii
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
România 23 Aprilie 2024, 19:05

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică

Actul modifică legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
România 23 Aprilie 2024, 18:59

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi...

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
România 23 Aprilie 2024, 18:53

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează...

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
Accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere
România 23 Aprilie 2024, 18:31

Accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se asigură accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după...

Accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere
Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
România 23 Aprilie 2024, 18:23

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului

De la bisericile de lemn până la zgărdane, de la porți și troițe maramureșene până la plăcinta creață, vom descoperi împreună...

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România 23 Aprilie 2024, 18:20

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale

Datele arată că aproape 14% dintre copiii din România, adică în jur de 536.000, au avut în ultimul an, cel puțin, un părinte...

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane
România 23 Aprilie 2024, 18:17

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane

Traficul de persoane afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel global şi este a doua cea mai profitabilă infracţiune...

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane