Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

22 Iunie 2015
Vizualizari: 556
Comentează add

Responsabili ai Comisiei Europene, profesori şi reprezentanţi ai mediului de afaceri discută în capitala letonă, Riga, despre inovare, educaţie şi formare profesională.

Școlile de ucenici, mijloc de reducere a șomajului în rândul tinerilor Școlile de ucenici, mijloc de reducere a șomajului în rândul tinerilor - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Tema centrală va fi viitorul şcolilor de ucenici, văzute ca mijloc eficient de reducere a şomajului în rândul tinerilor.

Discuţiile au loc la Biblioteca Naţională a Letoniei, ţară care se pregăteşte să încheie cele şase luni petrecute la cârma Uniunii Europene.

Vor fi prezenţi miniştri responsabili cu educaţia şi formarea profesională din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, parteneri sociali şi oficiali ai Comisiei, co-organizatoare a evenimentului alături de preşedinţia letonă a Uniunii.

Dezbaterile se doresc a fi o ocazie pentru a prezenta exemple de succes în formarea profesională şi de a analiza aşteptările pe care întreprinderile, organizaţiile profesionale sau partenerii sociali le au de la şcolile de ucenici şi meserii.

Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)

Vor avea loc două sesiuni de lucru. Prima este dedicată aprofundării cooperării internaţionale în materie de formare profesională şi identificării priorităţilor până în 2020, când se încheie actuala Strategie europeană de creştere economică şi creare de locuri de muncă.

A doua sesiune de lucru este dedicată viitorului Alianţei europene pentru Ucenicii, o iniţiativă a Uniunii care îşi propune să contribuie la combaterea șomajului în rândul tinerilor prin îmbunătățirea calității și ofertei de ucenicii în toate statele membre.

Lansată în urmă cu doi ani la Leipzig, în Germania, Alianţa europeană pentru Ucencii a plecat de la realitatea că ţările care au sisteme de educație și formare profesională solide, cum ar fi Danemarca, Olanda sau Austria, tind să aibă mai puțin șomaj în rândul tinerilor.

"Trebuie să ne unim eforturile și să acționăm acum pentru a ne asigura că tinerii noștri vor obține competențele de care au nevoie pentru a reuși în viața privată și profesională”, declara în urmă cu doi ani la lansare comisarul de la acea vreme pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou.

Alianța şi-a propus să sprijine reformele în statele membre care doresc să înceapă sau să consolideze programe de ucenicie. Comisia Europeană a invitat, încă de la început, pe toți partenerii potențiali să se alăture Alianței: fie că este vorba de autorități publice, întreprinderi, sindicate sau camere de comerț, fie de furnizori de educație și formare profesională, reprezentanț ai tinerilor și servicii de ocupare a forței de muncă.

Măsurile luate în cadrul Alianței sunt finanțate prin Fondul social european, Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și Erasmus plus, programul european pentru educație, formare și tineret.


Etichete BruxellesComisia EuropeanaUniunea EuropeanaEuranet Plusprofesorimediul de afaceriRigaLetoniaformare profesionalainovarescoli de ucenicisomajAndroulla Vassiliou

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live