Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

29 Decembrie 2021
Vizualizari: 555
Comentează add

Cazurile ar putea creşte cu 10% zilnic, iar spitalizările necesare pot trece de 20%. 1 din 8 pacienţi, circa 12,5%, ar urma să necesite terapie intensivă.

Scenariu pesimist al valului 5 de îmbolnăviri cu CoVID - 25.000 cazuri/zi

radiojurnal

   Foto: Arhivă/ Gabriel Sava.

Varianta Omicron ar putea deveni dominantă în România luna viitoare şi s-ar putea ajunge şi la 25.000 de cazuri de infectare pe zi. Este cel mai pesimist scenariu al modului în care ar putea arăta valul al cincilea al epidemiei, prezentat astăzi de şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol. Ea a vorbit şi despre vulnerabilităţile pe care le are ţara noastră în faţa noului val: 60% din populaţia de peste 65 de ani şi din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar un sfert dintre vaccinaţi au şi doza booster, desfăşurarea cu dificultate a anchetelor epidemiologice şi întârzierea implementării certificatului COVID.   

Are mai multe delalii reporterul RRA, Bogdan Isopescu.


Bogdan Isopescu: Vârful valului Omicron ar putea fi atins în 31 de zile, din momentul în care rata naţională a infectărilor depăşeşte un procent, faţă de 52 de zile, cât a fost în cazul valului Delta. Acest lucru va pune presiune pe întreg sistemul medical care nu va putea face faţă cazurilor, cel puţin la fel ca în luna octombrie de anul acesta. Un alt efect va fi cel economic pentru că va creşte absenţa la locul de muncă, inclusiv în sistemul medical. Doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, spune că există trei scenarii posibile: optimist, mediu şi pesimist pe care ministerul le ia în calcul.


Adriana Pistol: Cel de-al treilea scenariu: un număr de cazuri, zilnic, care ar putea creşte cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20%, care ar fi necesare, şi cu o rată de peste 10%, unul din 8 pacienţi, deci cam 12,5% ar necesita terapie intensivă.

Bogdan Isopescu: Scenariul optimist arată că vor fi ocupate 1.500 de locuri la ATI în 33 de zile. Scenariul mediu indică 26 de zile, în timp ce scenariul pesimist indică doar 20 de zile.


Etichete varianta omicron25.000 infectări/zipandemia covid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live