Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Săptămâna mondială a apei

Între 2004 şi 2012, sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană a ajutat mai mult de 70 de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare să beneficieze de apă potabilă.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Septembrie 2013, 11:22

70 de milioane de oameni de pe întreaga planetă beneficiază de apă potabilă datorită ajutorului acordat de Uniunea Europeană.

Şi pentru anii următori, europenii au sute de proiecte de alimentare cu apă şi de construcţie a sistemelor de canalizare în zone dintre cele mai sărace – arată Comisia Europeană, în comunicatul dat publicităţii, luni, cu ocazia Săptămânii mondiale a apei.

Ca în fiecare an, în această perioadă, este marcată „Săptămâna mondială a apei” şi tot ca în fiecare an Institutul Apei de la Stockholm, în Suedia, organizează un seminar internaţional, la care participă sute de specialişti în domeniu din toată lumea.

Între 1 şi 6 septembrie, reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice, ai lumii afacerilor, mediului politic şi ai societăţii civile discută pe tema „Cooperarea pentru apă: să construim parteneriate”.

Audio: Institutul Apei de la Stockholm, în Suedia, organizează un seminar internaţional.

Reuniunea - care se doreşte un forum unic pentru schimburi de informaţii şi de experienţă - va oferi un cadru de dezbatere pentru provocările majore ale lumii moderne, între care efectele schimbărilor climatice asupra gestionării resurselor de apă, criza mondială care a lovit şi sectorul apei, conservarea şi protecţia surselor de apă şi ameliorarea sănătăţii locuitorilor şi ecosistemelor planetei.

Între 2004 şi 2012, sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană a ajutat mai mult de 70 de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare să beneficieze de apă potabilă şi alte peste 24 de milioane să aibă acces la facilităţi sanitare îmbunătăţite.

În perioada 2008-2013, Uniunea a alocat aproximativ 2 miliarde de euro pentru alimentarea cu apă şi sisteme de canalizare în 62 de ţări.

Iar până în 2015, alte 212 milioane de euro bani europeni vor merge către cele mai vulnerabile comunităţi situate în special în mediul rural sau la periferia oraşelor, pentru realizarea celor 105 proiecte suplimentare de reţele de apă potabilă în 35 de ţări.

Tot din fonduri europene sunt sprijinite, în paralel, programe de educaţie sanitară şi igienă pentru populaţia săracă din ţările în curs de dezvoltare.

Însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se angaja, în septembrie 2010, în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, că Uniunea Europeană intenţiona să suplimenteze fondurile destinate proiectelor de alimentare cu apă şi canalizare cu un miliard de euro, pentru a fi finalizate mai rapid, sumă din care un sfert a fost deja dirijat către 19 ţări din Africa, Caraibe şi Pacific.

În plus, banii europeni merg şi pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă, promovarea sistemelor de adaptare la impactul schimbărilor climatice, ultima alocare pentru astfel de proiecte fiind de 28 de milioane de euro.

#WWWeek World #Water Week: 70 million people connected to drinking water thanks to #EU#aidhttp://t.co/bJAIw0NcBx

— Andris Piebalgs EU (@APiebalgsEU) September 2, 2013