Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

28 Ianuarie 2015
Vizualizari: 2527
Comentează add

Administraţia combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi a semnat cu Sindicatul Siderurgistul AMG (SS AMG) noul Contract Colectiv de Muncă pe 2015.

Salariații Arcelor Mittal Galaţi au un nou CCM

maria-mandita-galati

Combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi. Foto: Maria Măndiță

Astăzi, administraţia combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi a semnat cu Sindicatul Siderurgistul AMG (SS AMG) noul Contract Colectiv de Muncă pe 2015.

Contractul a fost semnat după aproape două luni de negocieri şi doar cu o zi înainte de a expira şi termenul până la care se putea negocia, legal, noul CCM dată după care sindicatul ameninţa cu deschiderea conflictului de muncă. 

Potrivit unui comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al Arcelor Mittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, “Contractul Colectiv de Muncă pentru 2015 contribuie la crearea unui cadru social care permite continuarea eforturilor de transformare a companiei noastre și de adaptare a acesteia la noile realități ale pieței”. 

Noul CCM pe 2015 prevede o creştere salarială fixă, de 70 de lei brut, aplicabilă de la 1 ianuarie 2015, în condiţiile în care, în timpul negocierilor, sindicatul a cerut o majorare salarială cu minim 12%, ceea ce ar fi însemnat o creştere fixă de 117 lei, la salariul minim din combinat. 

Noul CCM pe 2015 mai prevede acordarea muncitorilor a unei prime lunare, de 20 de lei brut, cu condiţia ca aceştia să respecte regulile de protecţia muncii şi majorarea cu 39 de lei a salariilor a circa 200 de siderurgişti, prin desfiinţarea din grila de salarizare a funcţiei “şef formaţie 2”. 

În plus, prin noul contract, salariaţii cu studii superioare, TESA, de execuţie (excepţie făcând cei cu funcţii de conducere) vor primi în aprilie o creştere cu 2,5% aplicabilă la salariul individual, în funcţie de performanţele înregistrate. 

În schimb, noul CCM nu prevede nici o creştere a celor cinci prime anuale – pe care Sindicatul Siderurgistul AMG le dorea majorate de la 200 la 250 de lei – şi nici acordarea altor sporuri speciale, solicitate de sindicalişti. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al SS AMG, Vasile Crişan, „Ţinând cont de contextul economic local şi european, putem spune că CCM pe 2015 este un pas înainte. Mic, e drept, dar înainte, pentru că este al doilea an consecutiv de când se majorează salariul de bază. Noi vom informa salariaţii despre ce prevederi sunt în noul CCM, cum vor reacţiona ei, nu putem şti noi".

Vasile Crişan nu a exclus posibilitatea ca muncitorii, supăraţi de nivelul scăzut al salariilor şi de ce s-a obţinut în urma negocierilor, să întrerupă, spontan, lucrul. Reamintim că pe 22 ianuarie, circa 400 de siderurgişti au protestat la poarta combinatului, cerând majorări salariale consistente.


Etichete salariațiArcelor Mittal GalaţiCCMContract Colectiv de Muncăsindicatadministrație

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live