Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

22 Martie 2014
Vizualizari: 2515
Comentează add

Surprinzător pentru mulţi dintre adversari, proaspăt detronatul campion mondial Viswanathan Anand a dominat prima parte a turneului candidaţilor la şah.

Şah: Anand, Aronian - lideri la jumătatea turneului candidaţilor

ionut-iamandi

Fostul campion mondial la şah Viswanathan Anand. Foto: Arhivă.

În oraşul Khanty-Mansiysk din centrul Rusiei e în plină desfăşurare turneul care îl va desemna pe viitorul adversar al campionului mondial la şah, norvegianul Magnus Carlsen.

După şapte din cele 14 runde programate, lideri de etapă sunt indianul Viswanathan Anand şi armeanul Levon Aronian.

Anand a preluat conducerea turneului încă din prima rundă, când în mod surprinzător l-a înfrânt chiar pe Aronian, considerat unul dintre favoriţii turneului.

Anand a pierdut titlul mondial în faţa lui Magnus Carlsen în noiembrie 2013, iar în turneul de la Zurich din februarie anul acesta a ieşit pe penultimul loc din şase, la o distanţă considerabilă de Carlsen şi Aronian. 

"Anand zâmbeşte, se menţine pe primul loc" 

Clasamentul după şapte runde
  • Anand Viswanathan 4,5 puncte
  • Aronian Levon 4,5
  • Kramnik Vladimir 4
  • Svidler Peter 3,5
  • Mamedyarov Shakhriyar 3
  • Andreikin Dimitri 3
  • Topalov Veselin 3
  • Karjakin Serghei 2,5
Comentatorii au fost luaţi prin suprindere de revenirea indianului, care în decembrie a împlinit 44 de ani. Titlurile relatărilor vorbesc de la sine: "Anand smiles, he retains his lead" - "Anand zâmbeşte, se menţine pe primul loc", "Anand retains the lead for now" - "Anand e deocamdată pe primul loc", "Lucky Win For Svidler in Round 5 Candidates, Anand Still Leads" - "Svidler e norocos în runda a 5-a, Anand e în continuare lider". 

Carlsen a comentat pe You Tube prestaţia fostului său adversar, de care a spus că e o încântare.

Cu toate acestea, în partea a doua a turneului şansa lui Anand de a redeveni pretendent la titlul mondial ar putea fi mai greu de conservat. S-a văzut în partida din runda a şaptea, când Anand ar fi putut avea şanse mari de câştig în faţa rusului Svidler, dar a preferat să nu complice jocul şi să facă o remiză sigură. 

Ruşii, plini de speranţă 

La turneul de la Khanty-Mansiysk participă opt jucători, dintre care patru sunt ruşi: Vladimir Kramnik, Serghei Karjakin, Peter Svidler şi Dimitri Andreikin. Cel mai bine plasat la jumătatea concursului este celălalt favorit al turneului, Vladimir Kramnik, care încearcă să redevină campion mondial. Kramnik este singurul şahist care l-a învins într-un meci pe Garry Kasparov, în anul 2000.

Şeful Federaţiei internaţionale de şah, Kirsan Ilyumzhinov, un milionar care a fost şi preşedintele Republicii Kalmukia din cadrul Federaţiei Ruse, a şi declarat la începutul concursului, într-o manieră care nu a fost fair-play pentru toţi candidaţii, că speră ca titlul suprem la şah să revină în Rusia.

Ceilalţi jucători, pe lângă Anand, sunt Levon Aronian, al doilea plasat pe lista ELO, după Carlsen, bulgarul Veselin Topalov, şi el fost campion mondial şi Shakhriyar Mamedyarov din Azerbaijan. 

Meciul pentru titlul mondial la şah este programat să se joace în noiembrie între deţinătorul său Magnus Carlsen şi câştigătorul turneului de la Khanty-Mansiysk.

Foto: Imagini din timpul turneului candidaţilor,  Khanty-Mansiysk 2014.


Etichete şahKhanty-MansiyskTurneul Candidaţilorcampion mondialViswanathan AnandLevon AronianMagnus CarlsenVladimir KramnikSerghei KarjakinPeter SvidlerDimitri AndreikinVeselin TopalovShakhriyar Mamedyarov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live