Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

22 Noiembrie 2013
Vizualizari: 4427
Comentează add

Magnus Carlsen a câştigat meciul împotriva indianului Viswanathan Anand cu scorul de 6,5 - 3,5, devenind astfel noul campion mondial la şah.

Norvegianul Magnus Carlsen, noul campion mondial la şah

ionut-iamandi

Noul campion mondial la şah Magnus Carlsen (Norvegia). Foto: AFP.

Magnus Carlsen nu a avut nevoie de toate cele 12 partide ale meciului cu deţinătorul titlului de campion mondial la şah, Viswanathan Anand, ci a tranşat victoria în 10 întâlniri, dintre care a câştigat trei şi a remizat restul de şapte.

Meciul s-a desfăşurat la Chennai, India, oraşul în care s-a născut adversarul său.

După remiza de azi, Magnus Carlsen a atins pragul de 6,5 puncte necesar pentru a câştiga meciul devenind astfel noul campion mondial la şah. 

În vârstă de 22 de ani - de fapt, face 23 de ani peste o săptămână, pe 30 noiembrie - Magnus Carlsen este considerat cel mai puternic jucător modern.

El a atins recent cel mai mare rating ELO din istorie, de 2872 de puncte, cu 21 mai multe decât recordul deţinut de fostul campion Garry Kasparov.

Viswanathan Anand a devenit campion mondial la şah în 2007, şi şi-a apărat titlul cu succes în mai multe rânduri, până la meciul din aceasta lună cu Magnus Carlsen.

Un joc care aminteşte de stilul lui Capablanca

Magnus Carlsen este unul dintre cei mai tineri mari maeştri din şah. Doar doi jucători au devenit mari maeştri la vârste mai fragede.

Iniţial, stilul lui de joc a fost considerat combinativ, însă ulterior a devenit mai elaborat, amintind de cel al campionului cubanez din secolul 20, Jose Raul Capablanca.

_______________________________________________

La scurt timp dupa ultima partida a meciului, Magnus Carlsen a postat pe contul sau de Twitter o fotografie si un mesaj de multumire pentru sustinatorii sai. Fotografia il infatiseaza imbracat in piscina hotelului unde a avut loc meciul.

_________________________________________________

În ultima perioadă, el nu s-a concentrat foarte mult pe pregătirea teoretică a deschiderilor, cum fac mulţi jucători de top, ci a dezvoltat o abordare bazată pe rezistenţă, insistenţă, joc poziţional şi tehnică în finalurile de partidă. 

Magnus Carlsen a devenit o vedetă la el în ţară, în Norvegia, şi în premieră pentru un şahist, e căutat de firme importante pentru contracte de publicitate.

De pildă, pentru sezonul toamnă-iarnă 2010 el a fost fotomodelul companiei de articole vestimentare "G-Star Raw's".

Campioni mondiali la şah

Primul campion mondial oficial la şah este considerat a fi austriacul Wilhelm Steinitz.

Apoi, titlul a fost deţinut de Emanuel Lasker, Jose Raul Capablanca, Alexander Alehin, Max Euwe, Mihail Botvinnik, Vasily Smâslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spassky, Robert Fischer, Anatoli Karpov şi Garry Kasparov.

După o perioadă de dispute, în care titlul suprem a fost scindat, existând o versiune a federaţiei de şah şi alta a unei ligi a jucătorilor, titlul reunificat i-a revenit lui Viswanathan Anand, iar de azi lui Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen a jucat două turnee în România, pe care le-a câştigat. Este vorba de ediţiile 2010 şi 2011 ale "Turneului Regilor" la şah.


Etichete Exclusiv OnlinesahMagnus CarlsenViswanathan Anandcampion mondialGarry Kasparov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live