Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

24 Martie 2010
Vizualizari: 1354
Comentează add

Suveranul Pontif a trimis o scrisoare pastorală creştinilor din Irlanda în legătură cu cazurile de pedofilie ale unor clerici

Ruşine şi remuşcare: sentimentele papei Benedict al 16-lea

remus-radulescu

Suveranul Pontif a trimis o scrisoare pastorală creştinilor din Irlanda în care spune că oamenii Bisericii vinovaţi de acte de pedofilie trebuie 'să răspundă "nu numai în faţa lui Dumnezeu pentru actele lor, ci şi în faţa justiţiei".


Scrisoarea a fost citită  la slujba duminicală din 21 martie 2010 în toate bisericile catolice din Irlanda.


"Aţi suferit cumplit şi îmi pare sincer rău", se adresează în scrisoare papa, direct victimelor abuzurilor sexuale, cărora le cere în acelaşi timp să nu-şi piardă speranţa.


Sfântul Părinte a precizat totodată că este dispus să se întâlnească personal cu victimle pedofiliei unor clerici, pentru a se ruga împreună şi pentru ele. Benedict al XVI-lea a mai anunţat declanşarea unei investigaţii oficiale din partea Vaticanului în rândul diocezelor, seminariilor şi congregaţiilor religioase din Irlanda afectate de scandal.


Papa a denunţat de asemenea 'gravele erori de judecată' comise de episcopatul irlandez, acuzat că a acoperit sute de cazuri de pedofilie comise de preoţi timp de mai multe decenii.


Un val de acuzaţii de pedofilie se ridică împotriva unor clerici catolici în mai multe ţări europene; Germania, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Eleveţia, iar scrisoarea papei încearcă să aducă o consolare celor afectaţi de scandalurile sexuale.


Victimele abuzurilor din Austria asociate într-o "Plartformă a Victimelor violenţei ecleziastice" au reacţionat cu "mare deziluzie" la scrisoarea pastorală a Papei legată de abuzurile din Irlanda. "Nu mai dorim cuvinte mieroase. Faptul de 'a fi zguduit' nu înseamnă în sine încă nimic", se spune într-o luare de poziţie a mai multor victime austriece ale abuzurilor.


Cotidianul austriac Der Standard a publicat un sondaj conform căruia 74 la sută dintre austrieci au apreciat că Biserica nu va clarifica în totalitate cazurile de pedofilie dezvăluite recent.

 

Peste 30% dintre catolicii din Austria  şi-au pus deja problema de a părăsi Biserica în urma acestor dezvăluiri. Numai 1% din persoanele chestionate a concretizat această intenţie şi a părăsit efectiv Biserica recent.


Etichete papapedofilieIrlandaclerici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live