Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

5 Mai 2015
Vizualizari: 1442
Comentează add

Moscova încearcă să facă concurenţă instituţiilor financiare dominate de Occident, cum ar fi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Rusia și China își fac propria Bancă Mondială

iulian-olescu

Foto: Arhivă.

Acordul privind înfiinţarea fondului de 100 de miliarde de dolari destinat stabilizării pieţelor valutare ale principalelor economii emergente ale lumii a fost semnat în vara anului trecut.

Liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud, aşa-numitele state BRICS, au decis cu acel prilej şi înfiinţarea unei băncii pentru dezvoltare, care se doreşte o alternită la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Conferenţialul universitar în cadrul ASE, Radu Muşetescu, consideră acest proiect o încercare a Federaţiei Ruse de a-şi reface influenţa pe plan internaţional.

"Eu cred că este mai mult o încercare a Federaţiei Ruse de a se reafirma ca şi actor, să zicem, cooperant în economia internaţională. Eu aş interpreta în această cheie acest acord al Rusiei, încearcă să reacţioneze faţă de ceea ce începe a fi politic nişte măsuri împotriva ei şi, practic, încearcă de a câştiga oarecum încredere din partea altor actori, precum ţările BRICS sau ţările în dezvoltare care ar fi principalii vizaţi de asemenea instituţie financiară", a declarat Radu Mușetescu.

În opinia lui Radu Muşetescu, iniţiativa ţărilor BRICS nu poate reprezenta o alternativă economică viabilă la BM şi FMI, în special din cauza faptului că are motivaţii predominant politice.

"Din punctul meu de vedere, o asemenea instiţie nu oferă o alternativă în economia internaţională, mai ales în măsura în care impresia mea este că aceste ţări creează o instituţie în logica atingerii unor obiective politice, în primul şi în primul rând. Ori avem o economie internaţională, că ne place sau nu, care funcţionează după nişte reguli relativ clare şi în măsura în care politic începi să te opui acestor reguli generezi decât nişte costuri, pe care eventual ţi le asumi tot fiindcă politic doreşti să ai o anumită reputaţie, o anumită imagine", a mai spus conferențiarul universitar.

Liderii statelor BRICS acuză FMI şi BM că nu le acordă suficiente drepturi de vot

Radu Muşetescu spune că deşi FMI şi BM se confruntă cu propriile probleme au în spate cele mai importante economii europene şi nord-americane.

"Şi ele sunt nişte instituţii cu anumite probleme de legitimitate, cu anumite întrebări cu privire la eficienţa intervenţiilor şi programelor lor, dar opinia mea este că atâta timp cât economia americană şi economia europeană sunt în spatele unor asemenea instituţii, adică guvernele lor, eu cred că acest lucru este decisiv", a mai adăugat Radu Mușetescu.

La fondul de 100 de miliarde de dolari Rusia ar urma să contribuie cu 18 miliarde, la fel ca Brazilia şi India, însă mult sub cota Chinei, de 41 de miliarde de dolari.

Contribuţia Africii din Sud va fi de 5 miliarde. Liderii statelor BRICS acuză FMI şi BM că nu le acordă suficiente drepturi de vot, în condiţiile în care ele reunesc 40% din populaţia lumii şi aproximativ 20% din PIB-ul global.


Etichete BRICSRusiaChinaBanca MondialaFMIRadu MusetescuASEIndia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live