Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

3 Octombrie 2014
Vizualizari: 1205
Comentează add

Cooperarea dintre Asia şi Europa este esenţială pentru recrearea Drumului mătăsii, afectat de crizele din ultimul timp, a precizat preşedintele Stratfor, George Friedman.

Rusia, "principala amenințare pentru noul Drum al mătăsii"

carmen-gavrila

Președintele Stratfor, George Friedman. Foto: wikipedia.com

Cooperarea dintre Asia şi Europa este esenţială pentru recrearea "Drumului Mătăsii", afectat de crizele din ultimul timp, a precizat preşedintele Stratfor, George Friedman, la Forumul Bucureşti, care are loc în această perioadă în capitală.

El a vorbit şi despre importanţa geostrategică a Mării Negre, în contextul crizelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu.  

Banii şi securitatea merg mână în mână, bunăstarea sau măcar un grad oarecare de siguranţă manterială pot aduce linişte şi securitate.

Tocmai de aceea noul Drum al mătăsii poate fi o soluţie pentru conflictele mai mult sau mai puţin îngheţate din regiune.

România poate fi unul dintre beneficiari, cu atât mai mult cu cât are deschidere la Marea Neagră, dar, aşa cum a avertizat preşedintele Stratfor, analistul George Friedman, pe termen scurt şi mediu principala ameninţare la adresa noului Drum al mătăsii rămâne Rusia.

George Friedman a criticat şi UE despre care a spus că nu este unită la nivel de politică externă.

În schimb, George Friedman a lăudat România, despre care a spus că este cel mai relevant aliat al SUA în zona Mării Negre.

"În această zonă extinsă a Mării Negre România este un punct de stabilitate pe coasta de vest şi, în mai mică măsură, este şi Bulgaria.

"Asta face ca România să fie o ţară importantă, pentru că într-o mare zonă de instabilitate România este diferită din acest punct de vedere", a declarat analistul, George Friedman.


Etichete George FriedmanStratforDrumului mătăsiiForumul BucureștiRusiaanalistOrientul MijlociuUcraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live