Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

5 Iunie 2020
Vizualizari: 500
Comentează add

Pe 6 aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a semnat un decret privind sprijinirea dezvoltării prospectării comerciale a resurselor de pe Lună și a altor corpuri cerești.

"Rusia nu va permite privatizarea Lunii"

sergiu-stet

Foto: Arhivă/ NASA.

Rusia nu va permite privatizarea Lunii, indiferent cine vine cu astfel de inițiative, a declarat șeful Roskosmos, Agenţia Federală Spaţială, Dmitri Rogozin.

 
"În niciun caz nu vom permite privatizarea Lunii, indiferent cine ar fi... Este împotriva legii", a spus Rogozin, în direct la postul de radio Komsomolskaia Pravda.
 
Pe 6 aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a semnat un decret privind sprijinirea dezvoltării prospectării comerciale a resurselor de pe Lună și a altor corpuri cerești.
 
Sfătuim administrația americană să reziste la orice tentativă de a considera spațiul cosmic drept un bun public al omenirii, a declarat Rogozin. Textul documentului semnat de Trump a fost remis de Serviciul de presă al Casei Albe.
 
În acest context, surse de la Kremlin au spus că proiectele anunțate de către Trump privind explorarea comercială a Lunii necesită studiu și o evaluare, din punct de vedere legal. 
 
"În acest caz, este evident că mai întâi trebuie făcută o evaluare din punct de vedere legal al unor astfel de decizii şi, probabil, că ar mai trebui mai întâi studiată această decizie, pe baza unor abordări legale. Dar cred că poate exista totuși un fel de privatizare în spațiu, într-o formă sau alta, iar acum îmi este dificil să afirm dacă aceste proiecte pot fi considerate drept o tentativă de privatizare a spațiului cosmic, pentru că astfel de tentative sunt inacceptabile", a declarat purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
 
Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat că Moscova este îngrijorată de planurile SUA privind explorarea comercială a Lunii și că este necesar să se elaboreze unele norme colective în ce priveşte sectorul spațial. 
 
"Suntem îngrijoraţi de tendința Administrației americane de a stabili în mod conspirativ reguli proprii în acest domeniu. Rusia are în vedere imuabilitatea prevederilor Tratatului privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic, care datează din anul 1967, din care fac parte, apropo, şi Statele Unite", a declarat ministrul adjunct rus de externe, Sergei Riabkov, într-un interviu acordat revistei "International Life". El a menționat că "elaborarea colectivă a unor reguli în acest domeniu este singura cale acceptabilă".
 
De asemenea, Roskosmos a criticat dur astfel de inițiative. Serghei Saveliev, directorul general adjunct al corporației de stat pentru cooperare internațională, a acuzat Statele Unite de încercarea de a acapara Luna. 
 
"Au mai existat exemple, de-a lungul istoriei, când o singură țară a decis să înceapă să sechestreze teritorii în interesul ei şi toată lumea își amintește ce a ieşit..." , a precizat Serghei Saveliev. La rândul său, Dmitri Rogozin a comparat planurile SUA cu invazia asupra Irakului și a Afganistanului. 
 
"Principiul acapărării rămâne același, fie că este vorba de Lună sau de Irak. Se crează un fel de "coaliție a unei convenţii, care este inițiată, ocolind ONU și chiar NATO, mergând înainte către obiectivul trasat...", a mai scris el pe Twitter.
 
În schimb, Saveliev a mai anunţat că Roskosmos mizează pe o cooperare cu NASA în explorarea Lunii. "Proiecte ambițioase legate de explorarea Lunii ar putea deveni un factor serios pentru interacțiunea şi cooperarea dintre cele două țări, în această perioadă dificilă", a adăugat Saveliev.
 
În momentul de faţă, sunt luate în considerare mai multe opțiuni pentru proiecte internaționale privind cercetarea Lunii, în special crearea unei stații orbitanle sau a unui "sat lunar" pe suprafața satelitului.
 

Etichete lUNĂdMITRI rOGOZINSPAȚIU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live