Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

6 Aprilie 2020
Vizualizari: 172
Comentează add

Situaţia din Rusia este agravată de prăbuşirea preţurilor la petrol.

Rusia nu a trecut încă vârful epidemiei de COVID-19

alexandru-beleavski-moscova

Foto: Arhivă.

Rusia nu a trecut vârful epidemiei, iar de mâine vor fi aduşi în ţară cu mai multe transporturi cetăţeni rămaşi în afara graniţelor. În tot acest timp, autorităţile fac tot felul de calcule economice, însă situaţia este agravată de prăbuşirea preţurilor la petrol.

Potrivit autorităţilor de la Moscova, Rusia nu a trecut încă vârful epidemiei de COVID-19, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Vladimir Putin să prelungească prin decret, până la 30 aprilie, inclusiv, perioada nelucrătoare, cu menţinerea salariilor.

În paralel, regiunile au prelungit până la mijlocul sau sfărşitul lunii regimul de autoizolare pentru populaţie şi starea de alertă sporită pentru autorităţi. Preşedintele Putin a învestit guvernul cu dreptul de a declara starea de urgenţă totală sau pe plan local, premierul Mihail Mișustin semnând vineri hotărârea privind regulile de comportament în această situaţie.

Astăzi, în Rusia, se înregistrau 5.381 de cazuri dovedite de coronavirus, cu 658 mai multe decât ieri. Numărul deceselor a crescut cu 2, la 45, iar al celor vindecaţi, cu 22, la 355. În perioada autoizolării, oamenii vor putea părăsi domiciliul numai pentru a merge la spital, la farmacie, la cel mai apropiat magazin sau la supermarket, la bancă, să arunce gunoiul sau să-şi plimbe câinele, precum şi în alte câteva situaţii. Fac excepţie şi cei care continuă să lucreze în condiţiile stabilite de regulile federale şi regionale.

La Moscova, însă, s-a renunţat temporar, cel puţin, la ideea permiselor pentru părăsirea domiciliului. Disciplina este menţinută şi prin amenzi drastice.

Dacă însă încălcarea regulilor antiepidemice a dus la decese sau contaminare în masă, pedeapsa penală poate ajunge la cinci ani închisoare. Amenzi severe se prevăd şi pentru propagarea n internet şi mass-media de zvonuri şi informaţii false despre epidemie.

De luni, Rusia ar urma să reia şi evacuarea cetăţenilor săi din străinătate, după o pauză de două zile, pentru actualizarea situaţiei. Pentru a plăti cazarea şi hrana celor blocaţi în străinătate fără resurse, guvernul a alocat aproape şase milioane şi jumătate de dolari.

La revenire, toţi vor fi trimişi în autoizolare pentru 14 zile.

De asemenea, guvernul rus a dispus astăzi înfiinţarea unui sistem informaţional pentru identificarea şi monitorizarea cetăţenilor reveniţi din străinătate. Guvernul şi Banca Centrală introduc treptat facilităţile acordate business-ului şi populaţiei. Pe de altă parte, preşedinta Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a avertizat că pierderile produse de o lună nelucrătoare pot ajunge la nivelul anului 2020 la cel puţin 1,5% - 2%  din PIB.

Probelemle economice produse de coronavirsu sunt agravate în Rusia de colapsul preţurilor la petrol. Joi, ar urma să aibă loc o reuniune onl;ine cu participarea grupurilor OPEC Plus, inclusiv Rusia şi Arabia Saudită, şi a Statelor Unite, având ca subiect reducerea producţiei pentru sustinerea preţurilor.

Preşedintele Vladimir Putin, care a discutat problema cu omologul său american, Donald Trump, a declarat că Rusia este gata să îşi coordoneze acţiunile cu Statele Unite şi Riadul şi va propune o reducere a extracţiei cu zece milioane de barili pe zi, în rapoprt cu primul trimestru al acestui an. Săptămâna viitoare, medicii şi specialişti militari ruşi în combaterea epidemiilor vor continua să lucreze în Italia, în zona Bergamo, ca şi în Serbia.


Etichete (ii)rusiapandemie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live