Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

4 Aprilie 2015
Vizualizari: 934
Comentează add

Dacă aceste prevederi ale acordului vor fi realizate, a spus Serghei Lavrov, răspunsul va trebui să fie ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului.

Rusia: acordul privind programul nuclear iranian "încurajator"

alexandru-beleavski-moscova

Serghei Lavrov. Foto: mid.ru. 

Rusia are interese contradictorii în legătură cu succesul unui acord cu Iranul 

Pe de-o parte, cel mai probabil nu îşi doreşte să apară în apropierea sa un nou stat deţinător al armei nucleare. 
 
Pe de altă parte, dat fiind că a fost construit în Iran o centrală atomo-electrică pentru care furnizează combustibil nuclear, va prelua o parte din uraniul îmbogăţit deja de Teheran, la care acesta se angajează să renunţe pentru prelucrare ulterioară. 
 
În plus, Rusia se vede mai aproape de Iran în poziţia adoptată faţă de situaţia din unele ţări  din zona Golfului. 
 
Alexandr Beleavschi, corespondentul RRA la Moscova, e în legătură telefonică directă cu noi. 
 
Realizator: Ce spune Moscova despre acest acord-cadru realizat?  
 
Reporter: Declaraţiile lui Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, făcute astăzi în Kîrgîzstan arată că Rusia consideră aceste rezultate încurajatoare, a spus el, apreciind ca foarte bune şi şansele de a finaliza acordul de definitiv pe 30 iunie, aşa cum şi-a propus sextetul şi Iranul. 
 
Lavrov a spus că este vorba, deocamdată, de  un acord-cadru, cadru politic care stabileşte principalele soluţii ale celor mai acute probleme acute legate de îmbogăţirea uraniului, de cercetarea şi proiectarea în domeniul energeticii nucleare, reasigurarea controlului complet de către Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a acestor prevederi. 
 
Experţii ruşi sunt reticenţi în a face prognoze optimiste 
 
Dacă aceste clauze, dacă aceste prevederi ale acordului vor fi realizate - a spus Lavrov - răspunsul va trebui să fie ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului. 
 
Rusia pledează pentru ridicarea acestor sancţiuni, atât pe linii ONU, cât şi a sancţiunilor unilaterale impuse de anumite state, în primul rând de Statele Unite. 
 
De altfel, se ştie că problema sancţiunilor unilaterale americane a fost una din problemele cele mai greu de rezolvat în cadrul acestor discuţii. 
 
Deocamdată însă, atât oficialii ruşi, cât şi experţii sunt reticenţi în a face prognoze optimiste. 
 
Lavrov a precizat, de pildă, că toate aceste elemente convenite la Geneva vor trebui transpuse în limbaj  practic de către experţi, care, până pe 30 iunie, vor trebui să prezinte textul detaliat al acordului care să stabilească - după cum s-a exprimat şeful diplomaţiei ruse - ce va face Iranul şi cum vor fi ridicate sancţiunile. 
 
În opinia sa, cum spuneam, şansele sunt destul de bune pentru aceasta. 
 
Pe de altă parte, principalul negociator rus, Serghei Lavrov, a spus că o serie întreagă de probleme legate de soluţiile concrete abia urmează să fie stabilite, iar un reprezentant al Parlamentului rus, şeful Comitetului pentru Afaceri Internaţionale al Dumei, Aleksei Puşkov, nu exclude posibilitatea ca să existe încercări de a bloca acordul, fie din partea unor forţe influente din Statele Unite care nu sunt de acord cu această intiţiativă susţinută de preşedintele Obama, cât şi din partea Israelului şi a Arabiei Saudite. 
 
Pe de altă parte, în opinia sa, nu ar exista motive ca Iranul să nu respecte acordul. 
 
În acelaşi timp, foarte multe analize. Rusia se referă la impactul economic al potenţialei ridicări a sancţiunilor asupra economiei ruse şi în primul rând asupra preţului petrolului. 
 
După cum se ştie, teza vehiculată în majoritatea analizelor prevede că revenirea Iranului pe piaţa petrolului ar putea determina o scădere a  preţului destul de importantă pentru că oferta pe piaţă va creşte cu aproape un milion de barili  pe zi.  
 
Ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului îi deschide şi o serie de oportunităţi
 
Realizator: Se poate spune la întrebarea cât de interesată de Moscova de realizarea acordului final, se poate răspunde: nu e foarte interesată?  
 
Reporter: Cred că nu se poate răspunde în acest fel, pentru că Moscova a jucat un rol important în  negocierea acordului, în fine, şi a termenilor concreţi ale acestui acord. 
 
Pe de altă parte, Rusia consideră că revenirea Iranului, că dincolo, să zicem, efectul asupra preţului petrolului, revenirea Iranului pe piaţa... sau mai bine zis ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului îi deschide şi o serie de oportunităţi. 
 
De altfel, interesant de menţionat că deocamdată Guvernul rus îşi menţine aceeaşi prognoză ca şi până acum, adică un preţ de 50 de dolari media anuală pe 2015. Deci nu a adus încă o corecţie în funcţie de posibilitatea ca Iranul să provoace prăbuşirea preţului.  

Etichete RusiaIranacordstat deţinător al armei nucleareDeclaraţiile lui Serghei Lavrovministrul rus de externeacord nuclearcadru politicsancţiuni unilaterale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live