Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

24 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1866
Comentează add

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că spaţiile din faţa Teatrului Naţional şi din zona fântânii de la Arhitectură ar putea deveni locuri în care oamenii să se poată exprima liber.

Piaţa Universităţii ar putea deveni Hyde Park-ul românesc

paul-poterasi

Proteste în Piaţa Universităţii. Foto: Reuters.

Cele două spaţii din faţa Teatrului Naţional şi din zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură vor fi reconfigurate şi din punct de vedere urbanistic pentru a căpăta statutul de "Agora", unde oamenii să poată manifesta liber, potrivit unei propuneri a Pro Democraţia, dezbătută cu primarul general Sorin Oprescu şi care ar urma să se concretizeze într-un proiect de hotărâre.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dat asigurări că va susţine iniţiativa de reconfigurare a locurilor unde de aproape două săptămâni au loc proteste.

"În aceste zile Piaţa Universităţii a fost reconfirmată ca spaţiu al democraţiei şi al libertăţii.

"Pregătim cele necesare în aşa fel încât lucrurile să se petreacă într-o exprimare cu adevărat democratică fără însă să deranjeze traficul", a spus Sorin Oprescu.

Preşedintele Asociaţiei "Pro Democraţia", Cristian Pârvulescu, a precizat că după aprobarea acestei propuneri în Consiliul General, se va elabora şi un regulament de desfăşurare a manifestărilor publice.

"Suntem cu toţii convinşi că protestul este singura soluţie de control al clasei politice. Se va negocia cu reprezentanţii Pieţei Universităţii un regulament în ceea ce priveşte funcţionarea celor două agore civice.

"Trebuie să asigure, pe de-o parte, condiţii civilizate de manifestare, pe de altă parte, să permită manifestarea protestului", a precizat Cristian Pârvulescu.

Evenimente trăite de peste 20 de ani în mijlocul Bucureştiului

În Piaţa Univesităţii au avut loc protestele din 1990, încheiate prin ceea ce a rămas cunoscut drept "prima mineriadă".

Iniţiate din pricina nemulţumirii generale cu privire la evoluţia vieţii politice din România post-decembristă, protestele au fost oprite de aducerea minerilor în Capitală.

Piaţa Universităţii este cunoscută şi ca un loc în care suporterii echipelor sportive din România sărbătoresc marile performanţe.

Ceea ce doreşte să facă acum primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pare să se inspire din Colţul de Discurs din parcul londonez Hyde Park.

Paradisul oratorilor

În nord-estul parcului din Londra există un loc în aer liber unde discursul public şi dezbaterile sunt permise.

În acel loc persoanele pot vorbi liber despre orice subiect atâta timp cât poliţia consideră că discursul este legal.

Practic, nu există nicio lege care să permită discuţiile, dar forţele de ordine intervin numai atunci când primesc o plângere sau când aud cuvinte vulgare.


Etichete Piaţa UniversităţiiSorin OprescuprotestmanifestaţiiHyde Park

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live