Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

29 Iulie 2010
Vizualizari: 1980
Comentează add

Premierul Emil Boc a spus că modul în care autorităţile de la Bucureşti gestionează problema romilor nu afectează intrarea ţării în spaţiul Schengen.

Romii "nu influenţează aderarea la Spaţiul Schengen"

amalia-bojescu

Taberele de romi din Franţa vor fi desfiinţate.

Ofensiva pornită de preşedintele francez Nicolas Sarkozy împotriva taberelor ilegale de romi şi de ţigani francezi nomazi a depăşit graniţele Hexagonului.

Şi asta după ce secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lelouche, a afirmat că problema romilor ar trebui să fie o condiţie pentru intrarea în spaţiul Schengen şi că România trebuie să facă eforturi pentru integrarea populaţiei rome.

În replică, premierul Emil Boc a spus că modul în care autorităţile de la Bucureşti gestionează problema romilor nu afectează intrarea ţării în spaţiul Schengen şi a apreciat că toate ţările europene împreună cu România au o obligaţie comună în acest domeniu.

Problema a fost ridicată de Pierre Lelouche la reuniunea de luni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, când oficialul francez a făcut apel la o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de romi, inclusiv de cei români.

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat atunci că i-a explicat lui Pierre Lelouche că cei 9 milioane de romi la care s-a referit la reuniunea de la Bruxelles sunt cetăţeni europeni a căror libertate de mişcare nu poate fi îngrădită.

Expulzarea romilor este o problemă care ţine de competenţa autorităţilor naţionale, acestea fiind libere să decidă cum să aplice dispoziţiile legislative, afiră purtătorul de cuvânt al comisarului eruropean pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Mathew Newman.

El susţine că problema romilor nu aparţine executivului comunitar ci fiecărui guvern în parte.

Europarlamentarul liberal, Cristian Buşoi spune că măsurile luate de Franţa în privinţa romilor nu afectează aderarea României la spaţiul Schengen, întrucât Parlamentul european a decis deja cu o largă majoritate acest lucru.

Cristian Buşoi leagă această decizie de contextul politic al Franţei din perspectiva alegerilor prezidenţiale de peste doi ani. 

"De foarte multe ori politicienii aflaţi în criză de popularitate în sondaje aşa cum este şi cazul domnului Sarkozy încearcă să găsească tot felul de subiecte ca să pară că rezolvă o problemă. De foarte multe ori exacerbează problema. Asta s-a întâmplat, dacă v-aduceţi aminte şi cu primarul Romei care avea tot felul de ambiţii politice la nivelul Italieişi care în final nu şi le-a mai realizat" a declarat Cristian Buşoi.

"Eu cred că ceea ce se întâmplă e evident o chestiune de discriminare. Dacă se comit infracţiuni pedeapsa trebuie să fie aeeaşi indiferent de originea etnică a celui care face acest lucru şi mai mult decât atât aceste acţiuni în forţă fără să ofere o alternativă, nu vor rezolva problema" a mai spus Cristian Buşoi. 

Asociaţia Romani Cris respinge atitudinea Franţei şi consideră că cetăţenii de etnie romă au aceleaşi drepturi ca ceilalţi membri ai Uniunii Europene.

Monica Vasile, consilier juridic în cadrul Asociaţiei Romani-Cris spune că romii nu reprezintă o ameninţare pentru aderareaRomâniei la spaţiul Schengen.

Ea a amintit că măsuri asemănătoare au fost anii trecuţi şi în Italia, dar care nu au rezolvat problema în ansamblu. 

"Cred că este puţin forţată acest gen de ameninţare. Ar trebui să ne aducem aminte că astfel de măsuri s-au încercat şi în urmă cu doi-trei ani faţă de comunităţile de romi care locuiau pe teritoriul Italiei. din păcate măsurile s-au dovedit pompieristice şi fără nici un efect" spune Monica Vasile.

"Este o responsabilitate generală. Romi nu trăiesc doar în România, cetăţenii români indiferent de etnia lor nu circulă doar în Franţa, circulă pe întregul teritoriu al Uniunii Europene şi responsabilitatea faţă de aceşti cetăţeni europeni îi revine fiecărui stat membru în parte. E greşit să arătăm cu degetul doar către un stat", a completat Monica Vasile.

Asociaţia Romani Cris va sesiza Comisia Europeană şi Parlamentul european cu privire la  încălcarea de către Franţa a directivelor europene în domeniul drepturilor omului şi cel al liberei circulaţii.


Etichete Etnia romăromiFranţaaderareRomâniaSpaţiul SchengenEmil BocTeodor Baconschi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live