Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Ianuarie 2015
Vizualizari: 4826
Comentează add

Potrivit lui Dorin Cioabă, autoproclamatul rege internaţional al romilor, aproximativ 35 de mii de romi din România au fost deportaţi în Transnistria, între 1942 şi 1945.

Romii cer despăgubiri pentru "deportările în Transnistria"

radiojurnal

Romi. Foto: Arhivă Agerpres.

Autoproclamatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, susţine că a început demersurile pentru ca statul german să acorde despăgubiri financiare şi urmaşilor celor deportaţi în Transnistria, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Aproximativ 150 de persoane care au supravieţuit acestui moment şi trăiesc şi astăzi primesc, deja, din noiembrie anul trecut, indemnizaţii în valoare de 200 de euro pe lună, la care se adaugă o sumă fixă, de aproximativ 20 de mii de euro, echivalentul indemnizaţiei însumate pe ultimii opt ani.

"Cel mai mare câştig pe care l-am obţinut este acesta că au recunoscut nemţii Holocaustul împotriva romilor în Transnistria, pentru că ei, până acum, îl puneau în seama Guvernului României, în seama mareşalului Antonescu. Aşa că statul german să plătească ceea ce au primit şi cei în viaţă. Aceşti oameni nu au moştenit nimic de la părinţii lor, din cauza sărăciei în care au fost aduşi. Li s-a luat căruţa, li s-au luat caii, li s-au luat monedele şi, practic, ei au aşteptat acest moment ca cineva să plătească pentru atrocităţile acestea", a declarat Dorin Cioabă..

Potrivit lui Dorin Cioabă, aproximativ 35 de mii de romi din România au fost deportaţi în Transnistria, între 1942 şi 1945.

Dintre aceştia, doar 8 mii au supravieţuit, ne-a transmis corespondentul nostru, Carmen Vulcan.


Etichete romiDorin CioabaregeinternationaltiganidemersuriTransnistriaRazboi MondialdeportatiGermaniadespagubirifinanciareurmasiHolocaustmaresalul Antonescuatrocitati

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live