Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

22 Septembrie 2010
Vizualizari: 1915
Comentează add

Mai mulţi analişti politici, citaţi de agenţia Reuters într-un reportaj despre romii repatriaţi din Franţa, susţin că aceştia au puţine motive să şi rămână în România.

Romii au "puţine motive" să stea în România

ionut-dragu

Fotoreportaj realizat de agenţia Reuters la Calvini, judeţul Buzău. Foto: Reuters.

Agenţia Reuters a difuzat miercuri un reportaj despre ţiganii români de la Calvini, o aşezare "mohorâtă" la marginea unui orăşel, la circa două ore de mers spre nord de Bucureşti, unde trăieşte familia lui Vasile Ursaru, proaspăt revenită din Franţa şi care intenţionează să plece în viitorul cel mai apropiat spre Spania.

După ce aminteşte că repatrierile de romi de către Franţa au determinat un oficial din UE să evoce persecuţiile din vremea naziştilor, agenţia Reuters îl citează pe tatăl de familie spunând cum "Franţa a făcut cineva din noi", în vreme ce "România nu ne-a ajutat cu nimic".

Ursaru a petrecut 10 luni cu soţia şi trei dintre cei cinci copii în Franţa, de unde s-a întors zilele trecute pentru a evita să fie deportat, după ce a fost returnat din Franţa în 2007, precizează agenţia.

Reuters mai notează că în Franţa, Vasile Ursaru câştiga de regulă 15-20 de euro pe zi din colectarea de fier vechi, iar soţia şi copii obţineau aceeaşi sumă din cerşit, şi mai primeau peste 300 de euro pe lună alocaţie pentru copii plus medicamente gratuite.

Vasile Codin, un consătean de-al lui Ursaru, spune că şi-a făcut casa cu bani obţinuţi din fier vechi în Spania, unde intenţionează să se întoarcă săptămâna viitoare cu cei nouă membri ai familiei pentru a-şi lua şi maşină.

"Ne întoarcem în Spania pentru că vrem să ne luăm un BMW", a menţionat soţia lui, Steluţa Dumitru.

În acest context, agenţia Reuters mai aminteşte că miliardarul filantrop George Soros l-a îndemnat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a ordonat demolarea aşezărilor ilegale de ţigani, din această vară, să oprească această campanie care în opinia sa contravine clar legislaţiei UE pentru că are în vedere un grup etnic.

Potrivit lui George Soros, a cărui fundaţie a cheltuit 150 milioane dolari pentru a promova drepturile ţiganilor, guvernele din Europa au neglijat drepturile celor peste 10 milioane de romi din regiune, dintre care 1 din 5 trăiesc în România.

Analiştii politici, citaţi de agenţia Reuters spun că că lipsa de integrare în ţări ca România, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia determină numeroşi romi să plece din ţară.


Etichete Etnia romăromiţiganiEuropaRomâniaBulgariaReutersreportajFranţaGeorge Soros

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live