Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri parlamentare 2020. Dezbateri electorale Miercuri, 25 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

6 Aprilie 2011
Vizualizari: 5928
Comentează add

În dimineaţa zilei de 23 iunie 1941, locotenentul Horia Agarici a doborât mai multe bombardiere sovietice în prima luptă a celui de-al doilea război mondial în care s-a angajat aviaţia română.

Românul care a luptat singur cu şapte bombardiere sovietice Românul care a luptat singur cu şapte bombardiere sovietice - Conține audio

razvan-stancu

Piloţi români în timpul ultimei conflagraţii mondiale. Foto: arhivă gen. Ion Dobran.

În anul 1941, odată cu luptele de eliberare a teritoriilor aparţinând României ocupate de Uniunea Sovietică, pilotul Horia Agarici a doborât trei bombardiere sovietice în prima luptă aeriană din acest război, acţiune care l-a făcut un adevărat simbol al aviaţiei de vânătoare.

În data de 6 aprilie se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Horia Agarici, unul dintre cei mai curajoşi piloţi români din cel de-al doilea război mondial, notează agenţia Rador.

În dimineaţa zilei de 23 iunie 1941, locotenentul Horia Agarici, comandantul escadrilei 53 care avea ca misiune apărarea litoralului românesc, a decolat fără ordin şi fără coechipier pentru a intercepta un grup de bombardiere sovietice care aveau ca posibilă misiune bombardarea portului Constanţa.

Locotenentul Horia Agarici. Foto: Rador.

Locotenentul pilota un avion Hurricane şi a profitat de faptul că cele şapte bombardiere sovietice nu erau însoţite de avioane de vânătoare care sa le protejeze. A doborât trei bombardiere, celelalte patru avioane sovietice abandonând misiunea.

Locotenentul Horia Agarici a revenit la Mamaia, cu combustibilul la limită.

Remarcabila victorie a fost citată prin ordin de zi pe armată, fiind apoi preluată şi amplificată de ziare şi de Radio România.

Celebritatea lui Agarici a fost asigurată şi prin versurile lui Păstorel Teodoreanu, puse pe note de Gherase Dendrino pentru un şlagăr la modă în vara lui 1941: "A plecat la vânătoare Agarici, a plecat ca să vâneze bolşevici".

După război, căpitanul aviator Horia Agarici este trecut în rezervă.

Regimul comunist din România l-a degradat în anul 1955, ca şi pe alţi aviatori care se distinseseră pe frontul de est.

A fost reabilitat şi i-a fost redat gradul de căpitan în anul 1965.

A murit în 1982, la Eforie, fiind înmormântat cu onoruri militare.

Audio: Înregistrare cu Horia Agarici din arhiva Grupului de Istorie Orală al Radio România, realizată de ofiţerul de marină civilă Octavian Sved cu puţin timp înainte de moartea aviatorului.

Un documentar despre aviatorul Horia Agarici poate fi citit pe siteul agenţiei RADOR.


Etichete aviatorHoria AgariciUniunea Sovieticăbombardiere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live