Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii, grupul cel mai numeros care și-au schimbat cetățenia

În interiorul Uniunii Europene, românii reprezintă grupul cel mai numeros al celor care şi-au schimbat cetăţenia, potrivit datelor Eurostat.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 19 Noiembrie 2014, 12:18

Numărul celor care au primit cetăţenie în statele membre ale Uniunii a crescut în 2012 cu 4%, comparativ cu anul anterior, arată datele de profil publicate marți de Comisia Europeană.

În interiorul Uniunii, românii reprezintă grupul cel mai numeros al celor care şi-au schimbat cetăţenia.

Aproape 820 de mii de persoane au primit în 2012 cetăţenie într-un stat membru al Uniunii Europene, cu 4% mai mulţi comparativ cu anul anterior şi cu 6 procente mai mulţi faţă de 2009.

Potrivit Oficiului European de Statistică, Eurostat, au fost acordate, în medie, 2,4 cetăţenii la suta de rezidenţi originari din ţări terţe.

Audio: Românii, grupul cel mai numeros care și-au schimbat cetățenia.

Defalcat, cele mai mari rate de naturalizare s-au înregistrat în Ungaria, Suedia şi Polonia, iar cele mai mici în Cehia, Slovacia, Estonia şi Austria.

Vârsta medie a celor care au primit cetăţenie europeană anul trecut a fost de 31 de ani, cu zece ani mai mică decât media în statele membre, confruntate oricum cu fenomenul îmbătrânirii demografice.

Potrivit Eurostat, trei sferturi din numărul total de cetăţenii au fost acordate în şase ţări membre: cele mai multe în Marea Britanie, în jur de 194 de mii, în Germania, aproape 115 mii, în Franţa, Spnia, Italia şi Suedia.

În Marea Britanie de pildă, marea majoritate a celor care au primit anul trecut cetăţenie proveneau din ţări din fara Uniunii Europene. La nivelul întregii Uniuni, mai mult de 85% din beneficiari au fost din ţări terţe.

Cele mai multe cetăţenii s-au acordat solicitanţilor marocani – aproape 60 de mii, în special în Franţa şi Italia. Solicitanţii născuţi în Turcia – în jur de 53 de mii, au devenit, în majoritate, cetăţeni germani. Urmează, în acest clasament, indienii, ecuadorienii şi irakienii.

Cele mai mari grupui din blocul comunitar care au primit cetăţenia în alt stat membru al Uniunii sunt cel al românilor - peste 25 de mii, al polonezilor şi italienilor. În Ungaria, aproape 80% din cei care au dobândit anul trecut cetăţenie provin din România.

La acest moment, în Uniunea Europeană, diferitele familii politice discută o eventuală uniformizare a regulilor, dar şi eventuale criterii comune pentru acordarea cetăţeniei în statele membre.

EU Member States granted citizenship to 818 000 persons in 2012, +4% over 2011 #Eurostathttp://t.co/pNE0pln4xapic.twitter.com/sd8lvF4w0x

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) 18 noiembrie 2014