Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

7 Iunie 2010
Vizualizari: 1356
Comentează add

Ei spun că vor protesta faţă de noile taxele percepute de statul român pentru a înscrie certificatele de naştere străine în actele româneşti de stare civilă.

Românii din Italia, nemulţumiţi de taxe consulare

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Foto: Mediafax

Românii din Italia sunt hotărâţi să protesteze faţă de noile taxele consulare percepute de statul român pentru a înscrie certificatele de naştere străine în actele româneşti de stare civilă, potrivit noii legi, 78, intrată în vigoare la 24 mai 2010.

Dacă până acum taxa pentru înscrierea unui certificat de naştere străin era de 70 de euro, acum aceasta a ajuns la 200, respectiv 270, pentru înscrierea în termen de peste şase luni.

Asociaţiile românilor din peninsulă strâng semnături şi vor să organizeze proteste în faţa celor cinci consulate româneşti din Italia.

Pe lângă aceste documente s-au majorat tarifele şi pentru altele. O traducere legalizată, de la 30 de euro, ajunge la 70, iar certificatul de căsătorie la 200 de euro, de la 135 cât era înainte.

Românii din Italia au constatat că taxele serviciilor consulare s-au majorat în mai puţin de două săptămâni.

Una dintre româncele care trăieşte în Italia spune că va fi nevoită să aleagă între a lăsa copilul fără certificat de naştere sau să îi acorde cetăţenie italiană.

"Jos taxa de pe copiii români", este apelul transmis autorităţilor de la Bucureşti de Asociaţia Românilor din Italia.

Nemulţumiţi de această majorare sunt şi alţi reprezentanţi ai comunităţii de români, care intenţionează să protesteze.

Mihai Muntean, secretarul Partidului Românilor din Italia spune că "e condamnabil ceea ce se întâmplă, faptul că decontul pentru politicile greşite ale ultimilor 20 de ani trebuie să-l plătească în permanenţă cetăţenii României, fie că sunt în ţară, fie că sunt în străinătate".

Mihai Muntean a subliniat că cei din ţară ar trebuii să nu-şi închipuie că "cei care muncesc în străinătate sunt oameni bogaţi şi care-şi permit să arunce bani pe taxe supraevaluate, care nu-şi au nici o justificare în serviciul consultar oferit".

Cetăţenii bulgari plătesc în cazul eliberării certificatului de căsătorie 30 de euro.

Românii, de la 135, la 200 de euro. O procură la bulgari costă 20 de euro. La noi, mai nou, 70, iar în cazul înregistrării certificatelor de naştere consulatele Bulgariei din străinătate nu percep nicio taxă.

Şi sindicaliştii români din peninsulă sunt nemulţumiţi de majorarea acestor taxe.

În confederaţia italiană a sindicatelor de muncitori din provincia Roma sunt înregistraţi 5.500 de români, care, potrivit reprezentantului lor, Teofil Pop, vor fi afectaţi de aceste noi taxe.

"Pentru o familie cu un salariu de 1.000 de euro care mai are de plătit şi chirie şi trebuie să mai mănânce, să mai întreţină şi copiii la şcoală, toate cheltuielile care sunt, 200 de euro sau 70 de euro pentru o procură sunt cam mult", spune Teofil Pop.

Criza îi afectează pe românii din Italia mai ales că mulţi dintre ei fie şi-au pierdut locurile de muncă fie trăiesc din ajutorul de şomaj, a conchis Teofil Pop, reprezentantul confederaţiei italiane a sindicatelor de muncitori din provincia Rom.


Etichete Italiataxeconsulareprotestnemulţumiribanicriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live