Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

9 August 2011
Vizualizari: 1596
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele să dea dovadă de reţinere şi prudenţă în declaraţii privind creşterile de pensii şi salarii. Şeful statului a precizat că măsurile de reformă trebuie continuate.

România "trebuie să manifeste prudenţă"

bogdan-mihai

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că autorităţile din România trebuie să manifeste responsabilitate şi prudenţă faţă de evoluţiile economice internaţionale.

Traian Băsescu a precizat că nu a fost o întâlnire de criză, ci o întâlnire între instituţii cu responsabilităţi pentru a face o analiză a situaţiei de pe pieţele internaţionale şi pentru a încerca să determine eventualele efecte asupra României.

Preşedintele a declarat că ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale nu este o criză, ci o reacţie în faţa unor decizii "necoresponzătoare".

Traian Băsescu a precizat că la nivel global s-a ajuns "la un stadiu de neîncredere a investitorilor faţă de deciziile oamenilor politici, indiferent unde s-ar afla ei".

Traian Băsescu a subliniat că pentru România trebuie să fie prioritară continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor statului, a programelor de optimizare a cheltuielilor sociale şi reducerea deficitelor diverselor fonduri.

Potrivit lui Traian Băsescu, fondul de şomaj are un deficit la bugetul de stat de două miliarde de lei, cel de pensii de 14,8 miliarde şi cel de sănătate de două miliarde.

"Aceste deficite înseamnă anual noi împrumuturi pe care România trebuie să le facă", a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că s-a produs o creştere a nivelului de utilizare a banilor europeni.

"Reţinere şi prudenţă" din partea politicienilor

Traian Băsescu a făcut un apel la clasa politică să fie responsabilă şi prudentă atunci când anunţă măriri ale salariilor şi pensiilor.

"Fac o atenţionare către politicienii care anunţau zilele trecute creşteri de pensii şi salarii. Aceste declaraţii fac rău României şi arată incapacitatea politicienilor de a continua reformele", a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că acest apel la reţinere şi prudenţă este adresat mai ales politicenilor din arcul guvernamental.

Preşedintele României a mai adăugat că s-a discutat şi despre acordul de precauţie încheiat cu FMI şi concluzia a fost că este o bună decizie, "chiar dacă a fost criticat de unii politicieni".

Traian Băsescu a făcut un apel şi la presă şi a îndemnat instituţiile media să fie prudente cu etichetările pentru a nu crea panică, "pentru că nu este cazul".

"Nu vă cer optimism, ci doar decenţă şi responsabilitate", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a participat la o întâlnire de lucru la Cotroceni, la care au mai participat şi premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur isărescu, ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele Consiliului Fiscal.

La întâlnire au mai participat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, secretari de stat în Ministerul Finanţelor şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, iar discuţiile au avut ca temă situaţia economică globală.


Etichete Traian Băsescupartidepensiisalariicriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live