Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

4 Mai 2014
Vizualizari: 1107
Comentează add

În estul şi sudul Ucrainei lucrurile se complică, iar în momentul de faţă, sunt toate elementele care pot identifica în ţara vecină un început de război civil, spune Traian Băsescu

România susţine fără rezerve integritatea teritorială a Ucrainei

alina-stanuta

  Preşedintele Traian Băsescu. Foto: presidency.ro.

Statul român este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei, a declarat duminică, preşedintele Traian Băsescu.

Într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni, preşedintele a respins poziţia Kremlinului, potrivit căreia, la Odesa, naţionaliştii şi radicalii au ucis oameni neînarmaţi cu îngăduinţa autorităţilor de la Kiev.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că, din păcate, în estul şi sudul Ucrainei lucrurile se complică, iar în momentul de faţă, sunt toate elementele care pot identifica în ţara vecină un început de război civil.

"Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv, nu numai a începutului unui război civil.

"Credem că propunerea doamnei Ashton, de a se forma urgent o comisie de anchetă pentru a stabili responsabilii pentru victimele de la Odesa este absolut necesară şi trebuie susţinută de toate statele Uniunii Europene", a declarat Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a arătat că se constată un dialog ineficient între Washington şi Moscova, iar propunerea României este ca cele două mari puteri ale lumii să îşi asume, în cel mai scurt timp, declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că România nu este ameninţată de război.

"Nu există riscul ca România să fie antrenată într-un război, însă România poate fi foarte puternic afectată de situaţia de instabilitate generată de un război civil în Ucraina.

"Instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe", a mai spus Traian Băsescu.

Pe de altă parte, Traian Băsescu consideră că s-a ajuns la un punct în care legitimitatea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării. 


Etichete Traian BăsescuUcrainaOdesarăzboi civilvictimeMoscovaWashintonconvorbiriRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live