Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

9 Ianuarie 2014
Vizualizari: 831
Comentează add

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, dă asigurări că Grecia poate conta pe sprijinul total al României pentru agenda europeană.

România sprijină Grecia pentru agenda europeană

carmen-gavrila

Ministrul de externe, Titus Corlăţean. Foto: Arhivă.

La Bucureşti, ministrul de externe Titus Corlăţean dă asigurări că Grecia poate conta pe sprijinul total al României pentru agenda europeană.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a mai arătat că România nu va sta cu mâinile încrucişate pentru a se întruni condiţiile politice în vederea aderării la Schengen şi a reamintit că Bucureştiul a îndeplinit criteriile clare ce ţin de acquis-ul acestui spaţiu.

Preşedinţia greacă vrea să stimuleze mobilitatea în Uniunea Europeană, dar nu are la fel de mult timp ca alte preşedinţii rotative pentru că în mai sunt alegerile europarlamentare şi, deci, până la un nou Parlament European instituţiile nu vor funcţiona chiar cu toate motoarele pornite.

Însă, prioritatea preşedinţiei elene se suprapune pe un 2014 care a început cu suspiciuni privind aşa-zisele valuri de români care ar invada piaţa muncii mai ales în vestul Europei.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a catalogat drept cel puţin neinspirată propunerea europarlamentarului german Elmar Brok de amprentare a românilor şi bulgarilor pentru ca aceştia să nu abuzeze de asigurările sociale.

"Ea nu doar că introduce un element evident de discriminare în tratamentul cetăţenilor europeni, dar contravine unor principii şi unor valori fundamentale ale Uniunii Europene.

"În raport de ascensiunea unor curente populiste, xenofobe în Europa, antieuropene cred că este necesar un apel la responsabilitate şi la reţinere în retorica publică a politicienilor europeni", a declarat Titus Corlăţean.

Grecia susţine aderarea României la spaţiul Schengen

În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, Grecia ne susţine, însă momentul politic nu ne este tocmai favorabil.

"Atunci când condiţiile politice vor fi întrunite pentru consens, imediat vom aştepta ca acest punct să fie pe ordinea de zi a Consiliului pentru luarea unei decizii, încă o dată, corecte, legitime faţă de România şi Bulgaria.

"Vă asigur că nu stăm cu mâinile încrucişate pentru a se reuni aceste condiţii politice, continuăm să facem ceea ce avem de făcut, dar fără să supralicităm, fără să supraestimăm şi aşteptăm ca raţionalitatea, după o perioadă mai complicată europeană, să revină atunci când luăm decizii nediscriminatorii şi legitime pentru toţi membrii Uniunii Europene", a mai spus Titus Corlăţean.

Grecia şi-a propus să combine creşterea mobilităţii în Uniunea Europeană cu combaterea imigraţiei ilegale.

Ca ţară mediteraneeană, Grecia este direct interesată de noua strategie de securitate maritimă europeană, o securitate maritimă pe care România o vrea aplicată şi în Marea Neagră.


Etichete GreciaRomâniaTitus Corlăţeanagenda europeanăspaţiul SchengenUniunea Europeanăamprentareromânibulgarisecuritate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live