Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

10 Iunie 2010
Vizualizari: 1447
Comentează add

În Europa şi Asia Centrală doar România şi Letonia vor înregistra contracţii economice în acest an, potrivit previziunilor Băncii Mondiale.

România şi Letonia, "singurele ţări UE în recesiune"

sorin-solomon

România şi Letonia, singurele ţări din Europa cu scădere economică.

România şi Letonia sunt singurele ţări din Europa şi Asia Centrală care vor înregistra contracţii economice în acest an, potrivit datelor prezentate de Banca Mondială în raportul Perspective Economice Globale 2010.

Produsul Intern Brut al României va scădea în acest an cu 0,5%, potrivit prognozei Banca Mondială, care corespunde cifrei convenite de guvern cu partenerii internaţionali în urma misiunii FMI la Bucureşti de la începutul lunii mai, la care au participat şi reprezentanţi din partea UE şi Băncii Mondiale.

Anul viitor, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 3,6%, iar în 2012 Banca Mondială estimează că PIB-ul se va majora cu 4,4%.

Instituţia financiară internaţională anticipează că deficitul de cont curent se va plasa la 5% din PIB în fiecare an, în perioada 2010-2012.

În cazul Letoniei, BM prevede o contracţie economică de 3,5% în acest an, după o scădere de peste 18% în 2009.

La nivel regional, în Europa şi Asia Centrală, Banca Mondială anticipează o revenire a PIB-ului real de 4,1% în acest an, după o contracţie de 5,3% în 2009, cea mai severă dintre regiunile geografice ale lumii.

Relansarea reflectă revenirea puternică a creşterii economice în cele mai mari economii din regiune, Rusia şi Turcia, care geneerază 62% din PIB-ul regional.

Banca Mondiala estimează, pentru aceste ţări, rate de creştere economică de 4,5%, respectiv 6,3%.

"Revenirea activităţii în următoarele patru mari economii este slabă, Polonia, Kazahstan, Ucraina sau rămâne negativă ca în România", se arată în raportul BM.

Creşterea regională a fost trasă în jos, comparativ cu relansările din alte regiuni, de ajustările locale intense care au avut loc în unele ţări din cauza dependenţei lor de fluxurile de credit şi de deficitele mari de cont curent cu care au intrat în criză.

Posibilă recesiune în formă de 'W' în unele state europene.

Prognoza Bancii Mondiale pe acest semestru arată că unele state s-ar putea confrunta din nou cu o contractare a Produsului Intern Brut, dacă regiunea nu reuşeşte să rezolve criza datoriilor ce ameninţă ţările din Asia Centrală până în America Latină, informează Bloomberg.

 

Redresarea Europei a început din a doua jumătate a lui 2009 şi datorită acţiunile de politici monetare anticiclice, rata dobânzii fiind redusă în majoritatea statelor din regiune (în cazul ţărilor care au o politică monetară independentă).

 

În timpul crizei, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Turcia şi alte state au redus rata dobânzii, acum aceste ţări ar putea majora rata dobânzii, se arată în raportul Băncii Mondiale.

 

Băncile greceşti care deţin o cotă semnificativă din împrumuturile restante în Albania, România, Bulgaria şi Serbia pentru a-şi reface portofoliile de active ar putea să nu reeşaloneze creditele, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra investiţiilor în aceste state.

 

Împrumuturile neperformante au crescut rapid , băncile sunt în urmă realizarea de provizioane pentru aceste credite, iar dacaă problema se accentuează, nu va putea fi exclus un al doilea val al crizei financiare în regiune, se mai arată în raportul Băncii Mondiale.


Etichete RomâniaLetoniascăderePIBBanca MondialăEuropaAsia CentralăRusiaTurcia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live