Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

27 Aprilie 2017
Vizualizari: 628
Comentează add

Premierii României şi Georgiei au convenit reluarea cât mai rapid a activităţii comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi organizarea unui forum de afaceri

România şi Georgia au obiective comune

oana-bala

 

România şi Georgia au ca obiectiv comun susţinerea investiţiilor şi creşterea volmului schimburilor comerciale, unde există un potenţial mare dar insuficient folosit, a declarat premierul Sorin Grindeanu, după întâlnirea avută cu omologul său georgian Giorgi Kvirikaşvili. Şeful executivului consideră important ca firmele româneşti să profite de oportunităţile create în urma procesului de implementare a acordului de asociere pe care Georgia îl are cu UE. Totodată, prim ministrul României a precizat că cele două ţări sunt interesate de proiecte regionale în diverse domenii.  

Sorin Grindeanu: "Am discutat astăzi şi despre proiecte regionale, de interes comun, în domeniul transporturilor şi energiei, menite să pună în evidenţă importanţa coridorului Marea Caspică - Marea Neagră. Pot să vă spun că acest guvern pe care îl conduc este interesat în cel mai înalt grad de utilizarea oportunităţilor economice pe care le oferă Marea Neagră ca punte de legătură între Europa, Asia şi Caucazul de Sud. Un alt domeniu pe care dorim a-l dezvolta în perioada următoare este turismul, mai ales că de curând a fost ridicată obligativitatea vizelor pentru vizitele de scurtă durată în spaţiul comunitar pentru cetăţenii georgieni, o recunoaştere a eforturilor georgiene, pe care le-a susţinut şi România şi pentru care îl felicit personal pe dl prim ministru".  

Pe de altă parte, premierul român a reiterat suţinerea fermă a ţării noastre pentru aspiraţile europene şi euroatlantice ale Georgiei şi a încurajat continuarea agendei ambiţioase de reforme.

La rândul său, prim ministrul Georgiei a mulţumit României pentru sprijinul oferit inclusiv în ceea ce priveşte eliminarea vizelor de călătorie în spaţiul european pentru cetăţenii georgieni.  

Giorgi Kvirikaşvili: "Noi continuăm reformele prevăzute în acordul de asociere cu UE şi urmărim să punem în aplicare standardele europene în Georgia. Reamintesc că ţara noastră doreşte să devină un membru cu drepturi depline al UE şi în acest conext ne pregătim pentru summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie de la Bruxelles, unde vor fi identificate noi mijloace de colaborare cu ţările partenere".

Cei doi premieri au decis şi reluarea activităţii comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică româno-georgiană, prin organizarea unei noi sesiuni şi a unui forum de afaceri.

Prim ministrul georgian s-a întâlnit ieri, şi cu preşedintele Klaus Iohannis, care a remarcat contribuţia Georgiei la securitatea euroatlantică, inclusiv prin participarea sa la misiunile şi operaţiile NATO, în special în Afganistan. 


Etichete Giorgi KvirikaşviliSorin GrindeanuKlaus Iohannisparteneriat esticUEMarea NeagraNATO

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live