Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

3 Mai 2011
Vizualizari: 2014
Comentează add

Comisia pentru Libertăţi Civile a PE susţine că deşi există unele probleme care vor trebui reevaluate, acestea nu reprezintă obstacole în calea admiterii României în Spaţiul Schengen.

România şi Bulgaria "îndeplinesc condiţiile Schengen"

ionut-dragu

Raportorul comisiei pentru libertăţi civile, Carlos Coelho. Foto: Arhivă Reuters.

Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European a stabilit că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile necesare aderării la Schengen, un vot în plen pe această temă fiind programat în iunie.

Potrivit comunicatului oficial al comisiei europene decizia finală va aparţine Consiliului European.

Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii comisiei parlamentului european recomandă ca instituţia europeană să fie informată în continuare în legătură cu măsurile suplimentare care trebuie luate în sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia şi Grecia.

Membrii Comisiei au considerat că, deşi există unele probleme care vor trebui reevaluate şi care vor fi în centrul atenţiei în continuare, acestea nu reprezintă obstacole în calea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Raportorul comisiei pentru libertăţi civile, Carlos Coelho, a declarat că "la unele capitole, cele două ţări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state care deja sunt membre Schengen".

Mai mult, Carlos Coelho a precizat că "unele dintre aceste pregătiri se datorează faptului că investiţiile au fost făcute recent, echipamentele sunt mai noi, mai moderne şi mai eficiente. De asemenea, au fost şi implicări politice: ambele ţări au beneficiat de implicare politică pentru a demonstra că îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen".

Coelho a subliniat necesitatea recunoaşterii faptului că, din cauza imigraţiei ilegale, frontiera dintre Bulgaria, Grecia şi Turcia rămâne una dintre zonele cele mai sensibile.

Acest lucru înseamnă că Bulgaria trebuie să ia unele măsuri suplimentare, inclusiv să aibă un plan special de acţiune care să fie implementat când aderă la Schengen şi să intensifice cooperarea cu Grecia şi Turcia.

Raportorul comisiei europene a subliniat că "eliminarea controalelor la frontierele interne necesită un nivel ridicat de încredere reciprocă între statele membre în existenţa controalelor eficiente la frontierele externe, pentru că securitatea spaţiului Schengen depinde de rigoarea şi eficienţa cu care fiecare stat membru efectuează verificări la frontierele externe".

Comisia parlamentului european consideră că, înainte de sfârşitul anului 2011, UE trebuie să stabilească un termen clar pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.


Etichete Uniunea EuropeanăParlamentul EuropeanraportorRomâniaBulgariaCarlos CoelhoSchengen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live