Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

1 Iulie 2022
Vizualizari: 632
Comentează add

România salută faptul că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor şi că aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei, a declarat, astăzi, un secretar de stat în MApN.

România salută faptul că Insula Şerpilor e din nou în mâinile Ucrainei

-

Foto: google maps

Realizator: Georgiana Grosso - România salută faptul că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor şi că aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei, a declarat, astăzi, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Simona Cojocaru. Declaraţia a fost făcută, astăzi, la Constanţa, la o masă rotundă consacrată problemelor de securitate din zona Mării Negre, organizată de Comisia Congresului Statelor Unite pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki). Şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat la această reuniune şi a dat asigurări că Alianţa va continua să susţină Ucraina şi că zona Mării Negre rămâne una strategică în contextul militar actual. Corespondentul RRA, Sorin Cealera, transmite de la Constanţa.

Reporter: Discuțiile au vizat, în lumina noului concept strategic adoptat de NATO la Summitul de la Madrid, întărirea posturii de descurajare în flancul estic al Alianței, sprijinul solid al membrilor Congresului Statelor Unite pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre și interesul particular al acestora în aprobarea deciziilor legislative cu impact în prezența militară americană în Europa - totul în contextul războiului din Ucraina, unde chiar astăzi un atac cu rachete al Rusiei a lovit ținte civile din Odesa, inclusiv un sanatoriu deținut de Republica Moldova.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu: Noi am condamnat foarte ferm această nefericită situație creată de încă un atac împotriva civililor, nu face decât să reconfirme faptul că vorbim despre un război care este nu doar ilegal, dar este și imoral. Suntem în contact permanent cu colegii noștri de la Chișinău. În măsura în care putem să ajutăm, o vom face.
Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru: Această Comisie Helsinki are loc într-un de o importanță strategică uriașă pentru flancul estic al NATO, pe țărmul Mării Negre. Suntem foarte bucuroşi că Insula Șerpilor este din nou mâinile ucrainenilor, potrivit ultimelor informații. Suntem foarte îngrijoraţi aici,  la Marea Neagră, de amenințarea minelor marine. România, Bulgaria, Turcia fac eforturi pentru a monitoriza aceste pericole.
Reporter: Un punct important pe agenda discuțiilor a fost la apelul Ucrainei privind exportul de cereale și eforturile României și ale celorlalte state din regiunea Mării Negre de a-şi spori capacitatea de transport a mărfurilor, în condițiile blocadei impuse porturilor ucrainene de către Federaţia Rusă.


Etichete (ii)romaniainsulaserpilorrusiaucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live