Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Leu

14 Mai 2012
Vizualizari: 1169
Comentează add

Potrivit unui studiu Bloomberg, ne plasăm pe locul al şaptelea dintre 55 de ţări în clasamentul privind costul benzinei raportat la venitul mediu zilnic.

România, "printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei"

adriana-leu

Foto: Arhivă Reuters.

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare.

Potrivit unui studiu Bloomberg, dintre 55 de ţări, ne plasăm pe locul al şaptelea în clasamentul care raportează ponderea costului benzinei raportat la venitul mediu zilnic.

La noi în ţară, preţul unui galon de banzină Premium - adică aproximativ patru litri - se ridică la 6,59 dolari - notează Bloomberg, agenţia de ştiri economico-financiare - asta, în timp ce venitul mediu zilnic în România este de 26 de dolari.

Practic, pentru patru litri de benzină, românii sunt nevoiţi să scoată din buzunar un sfert din venitul mediu zilnic.

Acest calcul ne plasează pe locul şapte al clasamentului.

Strict în funcţie de preţul benzinei, România se află pe locul 34.

Preţul propriu-zis ne aşează în top între unul dintre marile centre financiare ale Asiei, Singapore, şi statul Chile. În Europa Centrală şi de Est, Slovacia are cea mai scumpă benzină, dar raportat la puterea de cumpărare a populaţiei, ţara se situează pe locul 19.

În funcţie de preţ, Slovacia este urmată de Ungaria, Cehia, Slovenia, Austria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Bulgaria şi România.

Topul 10 după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate.

Astfel, cea mai scumpă benzină se găseşte în Norvegia, ţară urmată de Danemarca, Italia şi Olanda.

Trebuie menţionat, însă, că dacă preţul este raportat la puterea de cumpărare, toate aceste state se găsesc în cea de-a doua jumătate a clasamentului.

La crearea topului, Bloomberg a centralizat preţurile din perioada 2-11 aprilie, însă un aspect important este acela că pentru analiză nu au fost luate în calcul şi ţările sărace, în care locuitorii au un venit mediu zilnic de sub 4 dolari.


Etichete carburantbenzinăpreţscumpiri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live