Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 12 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Zimmerman

17 Mai 2013
Vizualizari: 2404
Comentează add

România, pe locul 5 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren arabil, însă contribuie cu mai puţin de 3% la producţia agricolă a Uniunii, potrivit investitorilor străini.

România "poate deveni" a treia ţară din UE în domeniul agricol

elena-zimmerman

România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafaţa de teren arabil însă contribuie cu mai puţin de 3 procente la producţia agricolă a Uniunii Europene, se arată în Cartea Albă a Consiliului Investitorilor Străini.

Acelaşi document arată Romania ar putea deveni a treia ţară din Uniune în domeniul agricol, după Franţa şi Gemania, în cazul în care productivitatea s-ar apropia de media europeană.

Pentru aceasta este nevoie de o strategie pe termen lung consideră comisarul european Dacian Cioloş, care a participat, joi, a Conferinţa naţională a agricultorilor.

"Sunt multe alte sectoare în economie din România sau din alte state membre care ar dori să aibă o astfel de structură, o susţinere, să poată să se proiecteze pe 5 - 6 - 7 ani .

"Eu vă propun s-o abordaţi de acum înainte direct. Avem politică agricolă comună, hai să vedem cum o folosim, hai să vedem cum o adaptăm în timp, hai să vedem cum o integrăm la nevoile noastre", a declarat Dacian Cioloş.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, a ţinut să precizeze că femierilor români le este greu să ţină pasul în condiţiile în care beneficiază de o finanţare din partea Uniunii Europene aproape trei ori mai mică decât cea oferită în ţări mai dezvoltate ale Uniunii.

"Nivelul sprijinului financiar - cred că nici pe dumneavoastră, factorii decizionali, nu vă satisface, dar nici nu faceti ceva încât acesta să fie de natură a pune pe picior de egalitate fermierul român cu oricare altul din Europa", a spus Laurenţiu Baciu.

"Înţelegem că sunt restricţii financiare, că avem un buget de austeritate, că s-a negociat mai anevoios capitolul agricultură, dar, domnilor, deschideţi ceva mai mult baierele finanţelor publice, când este vorba de agricultură. Este sectorul din acre investiţiile se recupeerază cel mai repede.

"Să nu mai vorbim de alte beneficii pe plan economic şi social, dar iată că pentru asta trebuie să ne întoarcem din nou la Bruxelles, pentru a redeschide discuţiile pe acest subcapitol. Nu ezitaţi să o faceţi. Noi vă vom susţine", a adăugat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Democrat-liberalii "dau soluţii" pentru agricultura românească

Joi, Partidul Democrat Liberal a lansat Strategia pentru agricultură pentru anii 2014 - 2020, transmite redactorul nostru, Ioana Tănase.

Cadastru agricol gratuit, stimularea asocierii, promovarea consumului de produse româneşti, dar şi crearea de ferme se numără printre soluţiile democrat- liberalilor pentru agricultura românească.

Printre soluţiile oferote de liderii democrat-liberalise numără creşterea productivităţii agricole prin încurajarea fermierilor tienri, alocarea de fonduri suplimentare, dar şi investiţii în cercetar, inivare şi genetică.

Pe lista priorităţilor PDL se numără şi promovarea consumului de produse româneşti, dar şi stimularea exporturilor, şi eliminarea evaziunii din domeniu.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a afirmat că România are nevoie de o organizare agricolă, pentru că are o foarte mare capacitate de producţie şi export. 

"Rolul primordial al agriculturii este aclea de a produce hrană. Dacă am avea productivitatea din Uniunea Euroepană, am produce hrană pentru patru Românii. În aceste condiii, este o ruşine că această ţară, de exemplu, importă de şapte ori mai multe legume şi fructe decât exportă", a declarat liderul PDL, Vasile Blaga.

Secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, a îndemnat guvernul să ofere urgent măsuri de finanţare pentru echipamentele de irigare, întrucât, spune el, seceta ameninţă culturile.

El a criticat Guvernul USL pentru că nu a prezentat încă o strategie pentru agricultură pentru perioada 2014 - 2020.


Etichete RomâniaagriculturăUniunea Europeanăinvestitori străiniLiga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din RomâniaDacian Cioloşcomisar europeanLaurenţiu BaciuVasile BlagaPDLstrategie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live