Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (partide politice) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Nicu Popescu

27 Septembrie 2013
Vizualizari: 1820
Comentează add

Într-un interviu pentru RRA, ministrul român de externe Titus Corlăţean a vorbit despre importanţa parteneriatului cu Statele Unite şi despre apropiatul summit de la Vilnius.

România, "parteneriat strategic foarte solid" cu SUA

nicu-popescu

Ministrul de externe Titus Corlăţean. Foto: Arhivă

România "aşteaptă o prezenţă americană importantă" la Deveselu

Într-un interviu pentru RRA, ministrul român de externe Titus Corlăţean a vorbit despre importanţa parteneriatului cu Statele Unite şi despre apropiatul summitul de la Vilnius.

Prezent la cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale a ONU, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit cu secretarul de stat american, John Kerry, dar şi cu o serie de înalţi oficiali ai Departamentului de Stat.

Pe parcursul discuţiilor s-a subliniat importanţa segmentului economic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

Nu în ultimul rând, ţara noastră aşteaptă o prezenţă americană importantă la pornirea lucrărilor la scutul antirachetă de la Deveselu, a cărui construcţie ar urma să înceapă în această toamnă.

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, Titus Corlăţean a vorbit şi despre apropiatul summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, eveniment la care se aşteaptă decizii curajoase pentru ţările din Europa de Est. 

Titus Corlăţean: Parteneriatul Strategic este extrem-extrem de consistent şi reprezintă o prioritate majoră pentru România, şi m-am bucurat să constat extrem de mare interes din partea oficialilor americani şi pentru componenta politică şi agenda de contacte bilaterale care se prefigurează în perioada următoare, şi pentru componenta de securitate, şi aşteptăm într-adevăr momentul lansării oficiale a lucrărilor bazei de la Deveselu, cu o prezenţă americană importantă.

Sunt aspecte de cooperare internaţională pe care le cunoaştem şi, bineînţeles, este această componentă economică extrem, extrem de importantă.

Este un semnal de mare interes din partea investitorilor americani şi faptul că există atât de mare deschidere şi dialog din partea guvernului României este un semnal de sprijin şi de încurajare.

Spun asta pentru că vorbim de domenii economice cu conţinut strategic în primul rând, energii atât de importante pentru România şi pentru regiunea noastră în general, pentru mediul economic, pentru competitivitatea industriei româneşti, pentru locurile de muncă şi bineînţeles inclusiv pentru bunăstarea cetăţeanului român.

Vorbim de un parteneriat strategic foarte solid.

Am mulţumit părţii americane pentru acordarea agrementului pentru noul ambasador al României desemnat la Washington .

Există un singur element în care continuăm să dialogăm, să căutăm soluţii împreună - mă refer la programul Visa Waiver, care este important pentru cetăţenii României şi sper să avansăm în direcţia cea bună. 

Domnule ministru, ştiu sigur că aţi discutat despre viitoarea reuniune de la Vilnius care va însemna extrem de mult pentru partea de Nord-Est a Europei. 

Titus Corlăţean: A fost una dintre temele majore ale discuţiilor, în primul rând de coordonare la nivelul Uniunii Europene, poziţia noastră este foarte clară.

România şi Uniunea Europeană au un interes major ca reuniunea de la Vilnius a Parteneriatului estic, de la sfârşitul lunii noiembrie, sa fie un succes, ceea ce înseamnă semnarea, parafrarea unor acorduri de asociere, de liber schimb economic, pentru acele state partenere care au avansat pe calea reformelor, au fost serioase în relaţiile cu Uniunea Europeană.

În mod evident, am discutat foarte mult pe tema Republicii Moldova si există simpatie, există deschidere, există sprijin european pentru eforturile proeuropene ale guvernului Republicii Moldova, dar există şi sprijin concret şi asistenţă în condiţiile în care există măsuri economice restrictive care pot genera, nu din partea Uniunii Europene, evident, dar pot genera şi generează anumite pierderi economice şi este o formă de presiune asupra Republicii Moldova, înainte de summitul de la Vilnius.

Noi considerăm că este dreptul suveran, legitim al oricărui stat să-şi ia propriile decizii şi ele nu trebuie deturnate de nicio formă de presiune.

La fel, în cazul Ucrainei, există interesul pentru ca summitul de la Vilnius să fie un succes.

Este adevărat că Ucraina mai are de adoptat o serie de măsuri, de paşi care au fost discutaţi anterior cu Uniunea Europeană, până la summitul de la Vilnius.

Noi sperăm că în baza unor necesare eforturi, în continuare, Ucraina să fie în măsură să semneze acordul de asociere şi de liber schimb.

Tot sprijinul pentru eforturile Georgiei de a parafa de asemenea aceste acorduri, bineînţeles interesul de a continua cooperarea cu Azerbaidjanul şi de a vedea evoluţiile legate de alte două state partenere.

Am discutat cu oficialii americani foarte interesaţi de aceste evoluţii europene şi foarte interesaţi de procesele europene în jurul UE, interes mare pentru spaţiul balcanic, de asemenea, pentru procesele de integrare europeană şi pentru, bineînţeles, summitul de la Vilnius.

În acest context trebuie să spun ca există interes pentru agenda României care deţine, începând cu luna iunie anul acesta, preşedinţia procesului de cooperare sud-est-europeană, SECP, este o agendă pe care noi am construit-o în sensul unei sincronizări pe de o parte a cooperării regionale, la nivelul ansamblului Europei de S-E, cu agenda de integrare europeană, o necesară sincronizare, pentru că noi vrem să susţine, foarte, foarte ferm eforturile statelor candidate, aspirante din Balcani pentru aderarea la Uniunea Europeană şi trebuie să vă spun că urmează în aceste zile să organizăm prima reuniune şi să conduc prima reuniune a miniştrilor de externe din SECP.

Este o reuniune aşteptată cu mare, mare interes nu doar de statele membre ale procesului, dar şi de statele europene care urmăresc cu atenţie această reuniune, de Comisia Europeană, care va fi prezentă prin comisarul pentru extindere. 

Cu alte cuvinte, revenind la Vilnius, aveţi speranţa că atunci reuniunea va fi stropită cu şampanie de Cricova.  

Titus Corlăţean: Avem state care ne fac să fim încrezători, optimişti. O astfel de decizie privind asocierea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, la intrarea în spaţiul de liber schimb economic, ar fi o decizie istorică şi bineînţeles că ar oferi, ar începe să ofere o perspectivă europeană tot mai clară pentru Republica Moldova.

Să nu uităm obiectivul final pe care şi l-a stabilit Republica Moldova: aderarea la Uniunea Europeană.

România susţine în perspectivă acest obiectiv cu tărie. Mai sunt paşi de făcut, mai este muncă de depus. Se poate stropi şi cu şampanie sau cu vin de Cricova.

Dincolo însă de momentele festive, sunt importante mutaţiile, transformările profunde de fond, de tip european care au loc în Republica Moldova. Sunt mutaţii pe care şi ţara noastră, şi alţi prieteni europeni ai Republicii Moldova le susţin.


Etichete Titus CorlăţeanRomâniaSUAvizăONUDeveseluJohn Kerry

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live