Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

18 Noiembrie 2013
Vizualizari: 2145
Comentează add

Ţara noastră a fost depăşită net la capitolul atractivitate de state precum Ungaria sau Polonia, în lipsa unei infrastructuri dar şi a unui sistem care să ofere predictibilitate.

România, mai puţin atractivă pentru investitori

iulian-olescu

Foto: Arhivă.

România şi-a pierdut în ultimii 15 ani atractivitatea şi a fost depăşită net la acest capitol de state precum Ungaria sau Polonia, mult mai căutate de investitori, în lipsa unei infrastructuri dar şi a unui sistem care să ofere predictibilitate.

Ritmul de creştere economică este lent, în condiţiile în care decalajele faţă de celelalte state vestice sunt tot mai mari.

"Ziarul Financiar" a marcat azi 15 ani de la apariţia pe piaţă, context în care a făcut o comparaţie cu situaţia din anii trecuţi.

Se constată, printre altele, că avem o inflaţie considerabil mai redusă, un PIB de patru ori mai mare, o creştere a exporturilor de şase ori, şomaj la jumătate, dar şi apartamente de 13 ori mai scumpe, pâine de patru ori mai scumpă, un curs al leului faţă de euro şi dolar aproape triplu, o datorie externă în creştere de nouă ori şi investiţii străine mult mai mari, dar în scădere semnificativă în ultimii ani.

"75% din investiţii au fost chiar în această perioadă de 10 ani, între 1999 şi 2008. Problema este că astăzi suntem sub Ungaria, sub Polonia, de două-trei ori.

"Ne-am pierdut atractivitatea. Un semnal rău. Economia fără un milion de oameni. Numărul de angajaţi era de 5,3 milioane în 1998, 4,3 milioane astăzi" a spus redactorul şef al "Ziarului Financiar", Sorin Pâslaru.

Majoritatea specialiştilor şi a reprezentanţilor oamenilor de afaceri văd o perioadă de creştere pentru România în anii următori, însă la nivelul de maximum 2% -2,5% pe an.

Infrastructura deficitară, piedică în calea creşterii economice

Dacă se doreşte o creştere mai ridicată, trebuie rezolvată problema infrastructurii deficitare, trebuie reformate sistemele educaţionale şi de sănătate şi trebuie asigurată o stabilitate şi o predictibilitate legislativă fiscală şi economică.

"Ar trebui să avem un drum foarte clar creionat, să încercăm să evităm capcana venitului mediu, care ne-ar face să rămânem săraci şi să ajungem în următorii 15 ani către 75% din PIB mediu din Uniunea Europeană, prin îmbunătăţirea infrastructurii, a pregătirii şi a productivităţii" este de părere preşedintele executiv al BCR, Thomas Spurny.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, apreciază că România are în continuare nevoie de investiţii străine dacă îşi doreşte o creştere economcă accelerată, însă, în opinia sa, trebuie pus un accent important şi pe capitalurile interne.

"Eu văd economia românească - şi în mod specific industria şi serviciile cu valoare adăugată semnificativă - ca având capacitatea de a ne relaxa şi de a ne scoate din criză" a declarat Bogdan Olteanu.

El susţine că excedentul balanţei de cont curent din primele luni ale anului are la bază elemente pozitive, care demonstrează că România este pe un drum corect.


Etichete investiţiieconomiedecalajPIBinfrastructurăUEUngariaPoloniaindustrieBNRBogdan OlteanuBCRThomas Spurny

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live