Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Marţi, 02 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

13 Februarie 2012
Vizualizari: 1460
Comentează add

Articole din The Economist, TA NEA, Financial Times, Bloomberg, Ethnos şi La Repubblica.

România, mai atractivă economic decât Grecia

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Arhivă Reuters.

Instalarea noului Guvern de la Bucureşti, evoluţiile din zona euro, dar şi din spaţiul arab se afla în atenţia presei internaţionale.

Sub titlul "Confruntarea cu alegătorii şi corupţia: un "meniu" familiar pentru noii guvernanţi ai României", "The Economist" notează că "în comparaţie cu Ungaria şi Grecia, două ţări din apropiere, economia României este destul de stabilă, lucru care se datorează mai ales guvernatorului Băncii Centrale, Mugur Isărescu, care este personalitatea publică cea mai respectată.

Referindu-se la proaspăt-instalatul Guvern de la Bucureşti, "The Economist"  este de părere că noii echipe îi va fi greu să recâştige terenul pierdut înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie.

Cotidianul grec "TA NEA" scrie că la Bucureşti "programul de austeritate dă roade, dar chiar şi o societate făcută una cu pământul de Ceauşescu a ieşit în stradă".

România este oglinda perisabilităţii personalului politic în ţările care intră în maşina de tocat oameni politici de tip FMI, consideră cotidianul grec.

Evoluţiile de la Bucureşti sunt de rău augur pentru politicienii greci care sunt interesaţi să guverneze şi nu se simt confortabili cu o opoziţie care va fi finanţată din subvenţiile de stat ce susţin partidele lor, concluzionează publicaţia de la Atena.

În plan economic, "Financial Times" avertizează că "Recesiunea planează asupra Europei Centrale şi de Est" şi subliniază că potrivit estimărilor furnizate de Capital Economics, atât Republica Cehă, cât şi Ungaria au motive serioase de îngrijorare, Republica Cehă devenind prima ţară din regiune care reintră în recesiune.

Pe de altă parte, Bloomberg publică rezultatele unui sondaj conform căruia "încrederea consumatorilor este în creştere, iar China şi SUA sunt în ascensiune".

Situaţia economică grea din Europa, din cea de-a doua jumătate a anului 2011, a sporit vulnerabilitatea şi fragilitatea consumatorilor şi a pieţelor financiare la nivel mondial.

În Europa, declinul încrederii s-a datorat crizei debitelor şi cotinuei nesiguranţe politice.

Conform studiului, elaborat de Nielsen Holdings, Danemarca şi România au fost singurele ţări europene care au devenit ceva mai optimiste, iar, în Germania, situaţia a rămas neschimbată, opt din zece ţări europene numărându-se printre cele mai pesimiste.

Durii Europei fac presiuni pentru o moarte subită a Greciei", este de părere "Ethnos" de la Atena şi explică: "în următoarele zile, ţara va fi obligată să străbată un teren minat necartografiat, unde "moartea subită" pândeşte la fiecare pas, în timp ce "partenerii" şi "creditorii" Greciei sunt gata să activeze scenariile de salvare a celorlalte economii europene, lăsând-o în voia sorţii.

Votul din parlamentul de la Atena asupra planului de austeritate nu este însă ultimul, ci primul pas al unei proceduri dificile, deoarece după decizia parlamentului urmează aplicarea măsurilor dureroase cerute de creditorii ţării.

Editorialul din "La Repubblica" prezintă un scenariu sumbru: falimentul grec şi ieşirea ţării din zona euro sunt considerate a fi aproape inevitabile, iar acest lucru se va întâmpla până în luna mai sau cel mai târziu până în toamnă.

Societatea Greciei a declarat război guvernului care a încercat să pună în practică planul de austeritate impus de "Europa germană", mai scrie ziarul italian.


Etichete revista presei internaţionaleziarearticoleThe EconomistTA NEAFinancial TimesBloombergEthnosLa RepubblicaEl PaisLe MondeL'Express

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live