Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

9 Septembrie 2012
Vizualizari: 2027
Comentează add

Fregata "Regele Ferdinand" se alătură operaţiunii Uniunii Europene de combatare a pirateriei navale din Golful Aden. Este prima participare a României într-o astfel de misiune.

România luptă împotriva pirateriei din Golful Aden

cristina-ghioca

Fregata "Regele Ferdinand". Foto: navy.ro.

Fregata "Regele Ferdinand" va pleca miercuri din portul Constanţa pentru a participa la operaţia de luptă "Atalanta" împotriva pirateriei navale în Golful Aden, sub comanda Uniunii Europene.

Potrivit reprezentanţilor Forţelor Navale, este prima participare a unei nave româneşti "la o misiune desfăşurată la peste 3.000 mile marine faţă de ţară şi, totodată, prima participare la o operaţie antipiraterie".

"Tot în premieră o fregată va participa la o misiune internaţională având la bord ambarcat un elicopter Puma Naval", se arată într-un comunicat al Forţelor Navale.
   
Ceremonialul prilejuit de plecarea fregatei "Regele Ferdinand" în misiune va avea loc la dana Portului Militar Constanţa.

La eveniment vor participa oficialităţi militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, a unor veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, dar şi familiile echipajului.

Fregata va reveni în portul Constanţa pe data de 14 decembrie.

În anii trecuţi, fregata a mai participat sub comandă NATO, în Marea Mediterană, la operaţia "Active Endeavour" pentru monitorizarea traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal.

De asemenea, ambarcaţiunea  a luat parte şi la operaţiunea "Unified Protector" de impunere a embargoului împotriva Libiei.

Fregata "Regele Ferdinand, capabilă să execute lupta în toate mediile

Fregata "Regele Ferdinand", a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere iar în 2004 a fost preluată de Forţele Navale Române.

La bordul navei se află: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile; sistem de comandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sisteme de luptă electronică; 9 sisteme radar; sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.

Fregata "Regele Ferdinand" este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi sub apă.

A obţinut acreditările internaţionale nivel I (2007) şi nivel II (2008) privind interoperabilitatea cu navele Alianţei Nord Atlantice, certificare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale.

În martie 2007, la bordul fregatei, specialiştii IAR Ghimbav împreună cu militarii Grupului de elicoptere au executat testarea şi omologarea elicopterului IAR 330 PUMA Naval.

De la intrarea în serviciul Forţelor Navale Române, în 2004, a executat o serie de misiuni, dintre care cele mai importante sunt următoarele:

  • ACTIVE ENDEAVOUR 2005 / Marea Mediterană - a fost prima prezenţă românească în teatrul maritim de operaţii din Marea Mediterană;
  • CERTEX 2007 / Bulgaria - nava a fost certificată naţional nivel 1 interoperabilitate; Stagiu SNMG-2 2007 / Marea Mediterană;
  • NOBLE MIDAS 2007 / Croaţia - nava a fost certificată internaţional nivel 1 interoperabilitate;
  • ACTIVE ENDEAVOUR 2007 / Marea Mediterană;
  • CERTEX 2008 / Bulgaria - nava a fost certificată naţional nivel 2 interoprabilitate;
  • SUMMIT-ul NATO / Bucureşti 2008; NOBLE MIDAS 2008 / Italia - nava a fost certificată internaţional nivel 2 interoperabilitate, acreditare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale;
  • Operaţia ACTIVE ENDEAVOUR 2008 / Marea Mediterană.

Etichete fregatăRegele FerdinandoperaţiunemisiunepirateriGolful AdenNATOUELibia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live