Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

19 Mai 2013
Vizualizari: 1343
Comentează add

Tema din acest an a Salonului international de Carte de la Torino este "Creativitatea. Unde îndrăznesc ideile“.

România la Salonul de Carte de la Torino, în al cincilea an

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia
1160 de activități, conferințe de presa, spectacole, dezbateri si lansări de carte, în cinci zile, într-un un spațiu imens de 51.000 de metri pătraţi, în patru pavilioane, cu peste 1400 de edituri din 30 de țări ale lumii și ca noutate în acest an - un stand dedicat specialitților culinare: Casa Cărții de bucate, unde faimoși bucatari se intrec în a prezenta publicului fel de fel de retete.
 
Astfel se prezintă cea de a 26-a ediție a Salonului internațional de carte de la Torino, al doilea ca importanţă din Europa, după Buchmesse de la Frankfurt. Tema din acest an a Salonului este "Creativitatea. Unde îndrăznesc ideile“.
 
Țara noastră participă în al cincilea an consecutiv cu un stand: Libromania, cu peste 6000 de volume cu 1500 de titluri de la editura Humanitas, dar si cu alte apariții de la prima editura românească din Peninsulă, Redidiva, născută în anul 2012, în cadrul Centrului cultural italo român de la Milano, coordonat de Violeta Popescu.
 
”Pentru prima dată şi după un an de la apariţia ei, editura Rediviva, care este un proiect al Centrului Cultural Italo-Român, îşi face prezenţa cu câteva titluri şi cred câteva cărţi aşteptate de public, cu autori cunoscuţi: Doina Ruşti, Stelian Ţurlea, Ingrid Beatrice Coman, poetul Viorel Boldiş care are o antologie de poezie extraordinar de frumoasă şi care este prezent în acest an aici, o revistă culturală şi să sperăm şi la anul să fim prezenţi, poate cu tituluri care să vorbească mai mult despre România, pentru că editura cumva s-a născut pe ideea de a promova literatura şi de a promova România în Italia, în limba italiană” a declarat Violeta Popescu pentru Radio România Actualități.
 
Italienii caută cărți în limba română
 
Standul României, cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, a fost realizat de Institutul român de cultură si cerecetare manistica de la Venetia, după un concept inspirat de tema principală a ediţiei din acest an a salonului.
 
30 de invitați romani si italieni vor participa la evenimentele organizate de tara noastră, printre care scriitorii Doina Ruşti, Stelian Ţurlea, Gabriela Adamesteanu şi Ingrid Beatrice Coman, scriitoare romanca stabilita in Malta, dar si traducatori renumiti ai operelor marilor scriitori romani, cum ar fi profesori universitari Geo Vasile, Bruno Mazzoni sau Roberto Merlo.
 
Interesați de cărțile din standul țării noastre sunt atât românii stabiliți în Peninsulă, cât și italienii. 
 
”Eu caut cărți pentru elevi mei romani, deoarece mi-au cerut aceste cărți” spune pentru Radio România Actualități, Sabrina Tollu, profesoară. ”In plus am numerosi prietei români si vreau sa le fac o surpriza darunindu-le cărți. Imi notez titlurile, pentru a vedea dupa aceea despre ce este vorba si pentru a cumpara. Este un frumos cadou. Eu sunt profesoară și ma interesează sa cumpăr si pentru biblioteca școlii noastre câteva cărți, dat  fiind ca avem foarte multi elevi români si au nevoie de cărți si in limba lor maternă”, mai completează profesoara.
 
Cu multă atenție încercau să găsească anumiți autori și două tinere italience, Erika și Sonia, ambele în vârstă de 20 de ani, studente la Facultatea de limbi străine din cadrul Universității din Torino. Erika a mărturisit că prietenul ei este român, din Baia Mare și că astfel a descoperit ”frumusețea limbii române”. Sonia în schimb urmărește pe internet filme în limba română cu titrare pentru a asculta și a învăța limba română, deoarece îi place, iar cele mai bune prietene ale ei sunt românce.
 
Italienii primesc și informații referitoare la turismul în România
 
La standul României din cadrul Salonului internațional de carte de la Torino se află și reprezentantul Biroului de turism al țării noastre de la Roma, Ioana Ciutre, care le explică în special vizitatorilor italieni care sunt atracțiile turistice din România.
 
”Anul trecut când România a fost invitată de onoare am fost parteneri, ca de aceasta dată, cu Institutul român de cultură și cercetare umanistică de la Veneția.
 
"Atunci am înregistrat un mare interes al cetățenilor din Torino și al persoanelor care vin să viziteze Salonul atât față de partea culturală, cât și față de cea turistică.
 
"Cred că este un binom foarte important în condițiile în care turismul cultural este principalul tip de turism al italienilor către România să continuăm această colaborare, pentru că în această zonă există într-adevăr foarte mult interes pentru a cunoaște România.
 
"Iar pliantele promoționale ale destinației care se găsesc la stand au fost extrem de cerute și s-au dat ca pâinea caldă”, povestește Ioana Ciutre.
 
Zona cea mai de interes este și va rămâne Transilvania, completează reprezentantul Biroului de turism al României de la Roma, ”datorită legendei contelui Dracula, dar și pentru numeroasele peisaje, sate săsești și orașe medievale din țara noastră”.
 
Salonul internațional de carte de la Torino se va încheia luni seara, 20 mai.

Etichete Salonul de carte de la TorinoTorinocarteRomaniaVioleta PopescuDoina RuştiStelian ŢurleaGabriela AdamesteanuIngrid Beatrice ComanGeo VasileBruno MazzoniRoberto Merlo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live