Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 Decembrie 2019
Vizualizari: 1001
Comentează add

România îşi comemorează, în aceste zile, eroii care au murit la revoluţia anticomunistă din decembrie 1989.

România îşi comemorează eroii care au murit în decembrie 1989

radiojurnal

Foto: Presidency.ro.

România îşi comemorează, în aceste zile, eroii care au murit la revoluţia anticomunistă din decembrie 1989.

Astăzi, la 30 de ani de la declanşarea evenimentelor în Bucureşti, au fost depuse coroane de flori la Troiţa din Piaţa Universităţii, unde a avut loc şi un ceremonial militar şi religios.

Reporterul RRA Cătălin Purcaru a urmărit evenimentele şi este acum în direct. Bună ziua, Cătălin, te ascultăm.


Reporter: Bună ziua. Cu puţin timp în urmă s-a încheiat ceremonia militară şi religioasă, urmată de depuneri de coroane de flori din partea instituţiilor statului şi asociaţiilor de revoluţionari.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori şi a stat de vorbă cu oamenii.

Şi preşedintele USR, Dan Barna, împreună cu parlamentari ai formaţiunii politice, au discutat cu oamenii după încheierea ceremoniei.

Un moment emoţionant aici, la Troiţa din Piaţa Universităţii, zeci de persoane cu lacrimi în ochi au fost prezente la slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi în memoria celor care şi-au sacrificat viaţa în urmă cu 30 de ani pentru valorile europene.

Mulţi tineri care au venit pentru a-şi arăta recunoştinţa, precum şi mulţi revoluţionari care au trăit acele momente sângeroase şi şi-au văzut rudele, prietenii ucişi de gloanţe.

Am stat de vorbă cu ei şi-mi spuneau că nu mai au speranţa că se va afla adevărul despre revoluţia din decembrie 1989.


-: Sunt 30 de ani de când eu cu tatăl şi cu fratele meu am ieşit la baricada de la Inter şi de aici, din centrul capitalei, am fost arestaţi. Am avut zile să trăim, ne-au dus la Secţia 14 Miliţie, de acolo la Miliţia Capitalei, de la Miliţia Capitalei la Fortul 13 Jilava, de la Jilava înapoi la Miliţia Capitalei şi am sfârşit la o şcoală de corecţie din str. /.../ nr. 4. Am fost eliberată pe de 23, la ora 18. Au trecut 30d e ani şi statul român nu şi-a făcut datoria faţă de victimele adevărae ale Revoluţiei Române. Sunt peste 5000 de victime care îşi caută dreptatea, care cer adevărul la 30 de ani de la revoluţie. Suntem sătui, suntem minţiţi, untem umiliţi. Sperăm ca justiţia să-şi facă datoria măcar în ceasul al 30-lea. Sperăm ca măcar nepoţii noştri să afle adevărul despre acele evenimente sângeroase.


Reporter: Au fost şi momente tensionate aici, la Troiţa din Piaţa Universităţii, atunci când Gelu Voican-Voiculescu a venit pentru a participa la ceremonie, însă a fost primit cu ostilitate de către oamenii prezenţi la ceremonie, astfel încât a fost nevoit să se retragă.


Realizator: Manifestări de comemorare au avut loc şi în cursul dimineţii şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei din Bucureşti.


Etichete romaniacomemorareeroidecembrie 1989piata universitatiitroitaklaus iohannisusrslujba religioasa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live