Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Zidaru

20 Martie 2013
Vizualizari: 1351
Comentează add

Prestaţia României la Salonul Internaţional de Carte de la Paris este umbrită însă de anunţul mai multor scriitori care au precizat că nu vor lua parte la manifestare.

România, invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris

claudia-zidaru

Andrei Marga. Foto: Arhivă

Salonul Internaţional de Carte de la Paris începe joi şi România este ţară invitată de onoare.

Prestaţia ţării noastre la cel mai important eveniment al pieţei editoriale din Franţa este umbrită însă de anunţul mai multor scriitori care au precizat că nu vor lua parte la manifestare, în semn de protest faţă de politica Institutului Cultural Român.

Şi premierul Victor Ponta a precizat astăzi că a renunţat să mai participe la Târgul de Carte Paris, fără să aducă, însă, şi motivaţii pentru această decizie.

Am discutat cu directorul ICR, Andrei Marga, despre controversa iscată în jurul absenţei unor autori importanţi la Târgul de Carte de la Paris, dar şi despre prezenţa României la târg. 

Reporter: Care credeţi că sunt principalele atribute ale delegaţiei României la Salonul de Carte de la Paris? 

Andrei Marga: Printre invitaţi sunt, în mod sigur, personalităţile de vârf ale culturii române din acest moment, din diferite generaţii şi din diferite genuri literare, şi romancieri, şi poeţi, şi autori de teatru, şi critici literari, şi istorici. 

Reporter: Domnule Andrei Marga, cel mai tradus autor român contemporan, Mircea Cărtărescu, a anunţat că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris. De asemenea, dumneavoastră aţi criticat în termeni duri doi autori români pentru o decizie similară.

Andrei Marga: Motivele alese de unul sau altul pentru o decizie sau alta îl priveşte pe fiecare. Noi dorim, fireşte, ca fiecare dintre autorii înscrişi să participe, dar dacă nu participă respectăm decizia. Aşa este plin de zvonuri, este plin de închipuiri, este plin de susţineri false în jurul nostru şi eu cred că intelectualii trebuie să cearnă destul de bine adevărurile de restul. 

Reporter: Absenţa unor intelectuali reputaţi nu va afecta vizibilitatea participării României la Salonul de Carte de la Paris? 

Andrei Marga: Se înţelege că fiecare partipare este ceva în plus, dar sunt în curs de venire peste 100 de scriitori, personalităţi de prim-plan ai culturii române, încât lucrurile din acest punct de vedere nu sunt în vreun fel afectate. 

Reporter: Au fost făcute invitaţii de ultim moment pentru a compensa absenţele anunţate? 

Andrei Marga: Dacă ne referim la lista ICR, au fost, desigur. Pot să vă spun, domnul Augustin Buzura şi domnul D.R. Popescu nu au putut veni, din motive de sănătate, şi acolo s-a făcut înlocuire. În rest, pe lista franceză nu cunosc toate datele din acest moment. 

Reporter: Conflictul acesta care a izbucnit a inclus de asemenea şi o personalizare a motivaţiilor. Dumneavoastră eraţi inclus, cum comentaţi? 

Andrei Marga: Nu am văzut texte, ca să îmi dau seama despre ce este vorba. 

Reporter: Le-aţi răspuns, în schimb, în scris, lui Andrei Pleşu şi lui Filip Florian pe acest subiect.

Andrei Marga. Eu nu am răspuns la dorinţa lor de a participa sau nu. Nu aceasta era problema mea, eu am răspuns la atacurile lor.  Este dreptul fiecăruia să o facă, pentru că eu nu am răspuns la altceva decât la aceste atacuri.
 


Etichete Salonul Internaţional de Carte de la ParisDirectorul ICRAndrei MargaMircea Cărtărescu,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live